Friss gyömbérgyökérrel készíthető indiai (típusú) ételek - Batka
2006.03.17. 22:33
Friss gyömbérgyökérrel készíthető indiai (típusú) ételek
Az őrölt gyömbér gyengébb, abból több kell. 1 diónyi friss = kb. 1 tk őrölt (ez ízlés kérdése is)
Gyömbéres vörös bab chilivel 25 dkg vörösbab 3 chilipaprika (ki mennyire erősen szereti) diónyi reszelt gyömbér 3 gerezd zúzott fokhagyma 1,5 dl főzőtejszín 1 kis doboz paradicsompüré 1kk őrölt fekete bors só korianderzöld a tálaláshoz
Babot éjszakára beáztatni, másnap kevés vízben puhára főzni. Serpenyőbe 2 ek vaj/olaj, gyömbért megpirítani (kb. 2 perc). Bele fokhagymát, 2 perc múlva kimagozott chilit, tejszínt, pardicsomot, leszűrt babot. Megsóz, összerottyant, apróra vágott korianderzölddel tálal. Mellé esetleg naan.
Naan
3 púpozott csésze fehérliszt 1 púpozott csésze teljes őrlésű liszt 4 1/2 teáskanál cukor 1 teáskanál só 1 csésze joghurt vagy aludttej 1 teáskanál szódabikarbóna 7 teáskanál olvasztott vaj
A hozzávalókat gyúrjuk elasztikus, rugalmas tésztává. Pihentessük 15 percig. Melegítsük fel a sűtöt. Csipkedjünk a tésztából nagy kerek labdákat, majd kézzel formázzuk azokat lapos, lepény alakúra. Olvasztott ghível (tisztított vaj) és joghurt keverékével kenjük be. Csíkozzuk meg egy kés életlen részével. Szórjuk meg tetejűket ánizs- és mákmagokkal. Sodrófával nyújtsunk 200 fokon 20 perc egy nagy tepsivel. Ha nem tudjuk azonnal tálalni, még melegen csavarjuk alufóliába, hogy puha maradjon.
Gyömbéres máj (ez elég vad, csak merészeknek)
60 dkg máj 1 chilipaprika 4 gerezd zúzott fokhagyma diónyi friss gyömbér 1 ek őrölt koriander 1 tk őrölt római kömény 1 kk őrölt kurkuma 0,5 dl borecet
Chilit, reszelt gyömbért, fokhagymát, ecetet, kurkumát, római köményt, koriandert 4 ekolajjal elkeverni, májat 12 órára bepácolni (hűtőben éjszakára pl.). Másnap lecsepegtetjük, a páclevet lassú tűzön besűrítjük, közben a májat bő olajban kisütjük, végül a forró mártással leöntjük. Párolt rizzsel vagy naannal és zöldsalátával.
Burgonya kari
1 csésze vaj 3 közepes nagyságú hagyma diónyi reszelt gyömbér 1 mokkáskanál péppé zúzott fokhagyma 1 mokkáskanál kurkuma (vagy sáfrányos szeklice) 1 teáskanál piros chili por 3 közepes nagyságú paradicsom 1 kg krumpli 2 teáskanál garam maszala 1 teáskanál apróra vágott korianderlevél a tálaláshoz
Süssük az összevágott hagymát világosbarnára, adjuk hozzá a gyömbért, fokhagymát, a piros chili port, a kurkumát és süssük néhány percig. Öntsünk rá egy csésze vizet és sózzuk meg. Kavargassuk 1-2 percig, míg a hagyma megpuhul. Tegyük bele a hámozott, apróra vágott paradicsomot és főzzük híg szafttá. Rakjuk bele a kockára vágott krumplit, a garam maszalát, és süssük 10 percig. Öntsük fel 3 csésze vízzel és lassan főzzük, amíg megpuhul. Ha elkészült, hintsük meg apróra vágott korianderlevelekkel. Melegen tálaljuk.
Garam maszala (fűszerkeverék)
2 evőkanál fekete bors 25 nagy darab fahéj 80-100 darab szegfűszeg 25 kardamom
Mindent finomra őrölni, légmentesen záródó üvegben tárolni. Természetesen lehet kisebb adagot készíteni, ezek csak arányok.
Zöldséges puláv sült krumpligolyókkal
2 csésze rizs 20 dkg sajt 1 hagyma 2 babérlevél 4 evőkanál ghí (tisztított vaj) vagy 5 evőkanál vaj 1 teáskanál chiliszósz 1 púpos teáskanál alap maszala 1 sárgarépa 25 dkg zöldbab
Válogassuk át, mossuk meg és 10 percre áztassuk be a rizst. A sajtdarabkákat bőséges olajban süssük meg. A szeletelt hagymát és a babérlevelet a négy evőkanál ghíben süssük barnára. Adjuk hozzá a chiliszószt, a sót, a maszalát, valamint 2 csésze vizet, és forraljuk fel. Tegyük bele a rizst, a kockára vágott sárgarépát, a felszeletelt zöldbabot és a sült sajtdarabkákat, és főzzük, amíg a rizs az összes vizet beszívja. Tegyük bele a sült krumpligolyókat, és fedjük le az edényt.
Alap maszala
1 csésze köménymag 1/2 csésze koriandermag 1 1/2 cm nagyságú fahéj 6 nagy kardamom 12 szegfűszeg
A fűszereket szárazon pirítsuk meg, majd őröljük porrá, légmentesen záródó üvegben tároljuk.
Sült krumpligolyók 25 dkg krumpli 2 zöld chili vagy 1 hegyes erős zöldpaprika 1 teáskanál korianderlevél 1 csapott teáskanál reszelt gyömbér 2 teáskanál liszt 2 csapott teáskanál só
A főtt krumplit nyomjuk át krumplinyomón. Keverjük bele az apróra vágott zöld chilit (hegyes erős zöldpaprikát), sót, koriander leveleket, valamint a reszelt gyömbért és alaposan dolgozzuk össze. Készítsünk belőle apró golyókat, szórjuk meg liszttel, forgassuk meg a rizspasztában, majd forró olajban süssük aranybarnára.
Rizspaszta: Négy evőkanál rizslisztből kevés vízzel keverjünk puha pasztát.
|