Mandarinos túrótorta - Jégkása
2006.03.18. 00:44
Mandarinos túrótorta
Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 db tojás, 1 teáskanál sütőpor, 1 csipetnyi só.
Töltelékhez: 75 dkg túró, 1 pohár tejföl, 20 dkg cukor, 4 db tojás, fél citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg mazsola, 3 evőkanál étkezési keményítő, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál sütőpor, fél maréknyi szeletelt mandula, 4 db mandarin.
A tésztához szitáljuk a lisztet egy tálba, adjuk hozzá a sütőport, a sót és a kis darabokra vágott vajat. Kezünkkel morzsoljuk szét alaposan. Üssük bele az egész tojást, majd jól dolgozzuk össze. Lisztezett deszkán gyúrjuk át, és felhasználásig tegyük hűtőbe. A töltelékhez tegyünk minden alapanyagot - kivéve a mandulát és a mandarint - egy nagy keverőtálba. Habverővel két percig erős fokozaton keverjük, majd utána óvatosan dolgozzuk bele a gerezdekre szedett mandarint is.
Nyújtsuk ki egy lisztezett deszkán fél centi vastagságúra a tésztát. Béleljünk ki egy vajjal megkent és liszttel meghintett lecsatolható peremű, körülbelül húsz centi átmérőjű tortaformát. Az oldalánál vágjuk egyenesre, úgy hogy a tészta pereme a tortaforma tetejéig érjen. Óvatosan töltsük meg a túrótöltelékkel, tetejét szórjuk meg bőven a szeletelt mandulával. Tegyük előmelegített sütőbe, és 150 fokon süssük legalább egy órán keresztül.
Ha kihűlt, szeleteljük fel cikkekre, és szórjuk meg porcukorral. Mandarin vagy narancslekvárral tálaljuk.
|