Kenyér-Zabos tökös–pölyhös rozskenyér - Kenyérke
2006.03.19. 00:49
Zabos tökös–pölyhös rozskenyér-Kenyérke
1650 g kisülve
200 g tökpüré
200 g zabpehely (vásárolt)
40 ml langyos víz
150 g rozsliszt (teljes kiőrlésű – RL 180)
200 g rozsliszt ( RL 90)
350 g kenyérliszt
400 g rozskovász
1 kk. köménymag
1 kk. őrölt köménymag
1 kk. lenmag
1 púpos kk. só
200 ml langyos víz (szükség szerint több/kevesebb)
Tetejére plussz lenmag, szezámmag. A szezámmagot a sütőbe tétel előtt szórtam rá, hogy ne legyen ideje átnedvesedni.
A tökpürét összekevertem a búzapehellyel és a 40 ml langyos vízzel s 1 órácskára átitatódni hagytam.
Aztán a többi hozzávalóval jól összedolgozom. A tésztát lefedve, kb. 30 percig pihentettem. Ezután jól átgyúrtam, kivajazott formába tettem s a sütő villanylámpáját bekapcsolva a sütőben több órán át kelesztettem. A tészta tetejét vízporlasztóval nedvesen tartottam.
Amikor a tészta jól megkelt: bő 2-szeresre és a tetején eléggé lyukacsos lett, bőven megszórtam szezámmaggal.
230 fokra felmelegített gőzős sütőbe tettem, ahová 5 percenként vizet porlasztottam a sütő 2 oldalfalára 4-5 alkalommal.
10 perc múlva 200 fokra kapcsoltam a sütőt s további 55 percig sütöttem a kenyeret.
Finom, ropogós héjú, enyhén fűszerezett, szaftos belsejű kenyér lett. Tökös pölyhös picit markánsabb ehhez képest.
A megvágott kenyérről:
|