Pettyes gomba torta - Batka
2006.03.20. 22:48
Pettyes gomba torta (Rama "Tavaszi sütemények")
a tésztához: 20 dkg vaj 20 dkg cukor 1 cs. vanillincukor 6 tojás 40 dkg liszt 1 cs. sütőpor
A cukrokat kikeverni a vajjal, egyenként bele a tojásokat (nem kell szétválasztani!), majd bele liszt, sütőpor, esetleg 1-2 ek tej
21 cm átmérőjű kört vágni sütőpapírból, rá a tészta egyharmadát, hogy a széleken 1 cm, középen 3 cm vastag legyen, ez lesz a kalap. 18 cm átmérőjű tortaformát vagy lábast kivajazni-kilisztezni, bele a maradék tésztát. Mindkét tésztát a sütőbe. 200 fokon 20-25 perc, a kalapot ki, a tortaformát még 30-40 percig sütni. Kihűteni.
Krém: 7,5 dkg vaj 25 dkg porcukor 3-4 ek tej
Ezeket kikeverni.
Piros kalapbevonat: 1 cs. piros tortazselé 2,5 dl meggylé
A zacskón szereplő utasítás szerint elkészítjük a zselét.
A gomba szárát kívülről bevonni a krémmel (kettévágva meg is lehet tölteni), kalapot is megkenni, rátenni. Rá zselét. Ha maradt krém, pettyezzük, ha nem, olvasztott fehér csokit rá.
Én undorodom a vajas-porcukros krémektől, úgyhogy tejszínes-vaníliással készítettem, de sima vaníliapudinggal is jó. Dekoratív. Lehet mellé katicabogarakat is gyártani.
|