Tormakrémes sült makaróni - Batka
2006.03.20. 22:49
Tormakrémes sült makaróni (Stahl Judit) húsvéti maradékok hasznosítására
Hozzávalók:
20 deka makaróni 7 deka vaj 7 deka liszt 7 deci tej só és frissen őrölt bors 5-6 evőkanál tejszínes tormakrém 30 deka főtt, füstölt sonka 3 darab főtt tojás 10 deka füstölt sajt vaj a sütőtál kikenéséhez
Vizet forralok egy fazékban a tésztának, teszek hozzá sót, és amíg melegszik a víz, elkészítem a tormakrémes besamelt. Ehhez előveszek egy kisebb fazékot, gyengéden megolvasztom benne a vajat, aztán fakanállal hozzákeverem a lisztet. Ezek után nem változtatok a tűz erősségén, marad a takarékláng, és 2 percen át kevergetve főzöm a vajas-lisztes alapot. Amikor elkészültem vele, előveszem a kézi habverőm, és folyamatosan kevergetem vele a vajas-lisztes elegyet miközben hozzácsurgatom a tejet. Kitartó csuklóedzéssel további pár percen át kavarom-keverem az egyre sűrűsödő besamelt, aztán leveszem a tűzről, és belevegyítem a tejszínes tormakrémet. Megkóstolom, vajon elég erőteljes-e a tormaíz, aztán ha szükséges, korrigálok. Utána kicsit megsózom a mártást, finoman megborsozom, és félreteszem. Ilyenkor már lobogva forr a tészta főzővize. Beleszórom a makarónit, és pontosan annyi percig főzöm, amennyi a csomagolására van írva. Nem szabad túlfőzni, mert a sütőben is időzik még, magyarul ott is puhul majd. Amíg a makaróni kifő, bekapcsolom a sütőt 200 C-ra (gázsütőn 6-os fokozat), és előkészítem a többi hozzávalót. A húsvéti sonkát icipici kockákra vágom, vagy ha lusta vagyok, akkor előveszem a késes betétű robotgépem, és abban pépesítem össze. Ezek után a maradék főtt tojást vékonyan felkarikázom, majd a hűtő hátsó zugában megbújó, enyhén szárazka sajtdarabot erőteljes mozdulatokkal megreszelem. Itt az idő, hogy visszatérjek a kifőtt makarónihoz. Gyorsan leszűröm, alaposan lecsepegtetem, és összekeverem a tormakrémes besamell 3/4-ével meg a miniatűr sonkakockákkal. Összeállításkor a besameles-sonkás-tésztás keverék felét belesimítom egy kivajazott, 20x30 centis sütőtálba, majd erre ráfektetem egy sorban az összes tojáskarikát. Utána a tojáskarikákat betakarom a mártásos makaróni másik felével, majd erre rásimítom a maradék, sonkamentes, tormás besamelt. A húsvéti napok romjaiból újjászületett vacsorát megszórom reszelt sajttal, és 15-20 percre beteszem a forró sütőbe. Tálaláskor nagyobb kockákra vágva felszeletelem, és a kalóriák okozta lelkiismeretfurdalás enyhítésére valamilyen zöldlevelekből készített, egyszerű salátát is adok hozzá. 6 adag lesz belőle.
Mi tojás nélkül esszük, és persze nem feltétlenül makaróniból. 5 deka vajból -5 deka lisztből és 5 dl tejből készült besamelbe simán beleteszek egy kis üveg ecetes(!) tormát.
|