Könnyű joghurttorta - Batka
2006.03.20. 22:50
Könnyű joghurttorta (Rama "Tavaszi sütemények)"
Tésztához: 5 dkg vaj 7,5 dkg liszt 5 dkg darált mandula 5 dkg cukor 2 cl rum Ezeket összegyúrni, fél órára a hűtőbe. 24 centis tortaformába belenyomkodni, hogy pereme legyen. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 20 perc. Kihűt.
Töltelék: 3 levél zselatin, beáztatva 9 levél zselatin, beáztatva 4 tojás sárgája 12,5 dkg porcukor 5 dl joghurt 1 üveg barackbefőtt (eredetileg sárga, de én őszivel készítettem) 1,5 dl habtejszín 4 tojás fehérje
A sárgájákat a cukorral jól kikeverjük, bele joghurt. A 9 levél feloldott zselatint hozzákeverjük ehhez.
A barackbefőttet leturmixoljuk, fele joghurtos krémet hozzátesszük. A tejszínt felverjük, hozzáadjuk a joghurtos krém másik feléhez. A fehérjét felverjük, elfelezzük, a kétféle krémhez adjuk.
A három levél feloldott zselatint a barackos krémhez adjuk. Folpackkal bélelt mélytányérba öntjük, megdermesztjük.
Összeállítás: tésztát tányérra, rá tejszínes krém, megdermesztjük. A barackos krémből figurákat (lepke, birka, nyúl, csirke - valami húsvéti) szúrunk ki, ezzel díszítjük a tortát. Mehet a tetejére sótlan, tört pisztácia és citromfű.
3 levél zselatin = 12 g porzselatin (6 levél = 1 Horváth Rozi zacskó)
|