Kenyér-Vörös Szuszó (élesztőmentes) - Kenyérke
2006.03.21. 21:26
Vörös Szuszó – rozskenyér némi kenyérliszttel-Kenyérke
450 g rozsliszt (RL 90)
200 g darabosra darált rozsszemek
700 g rozskovász (RL 90)
1 db kisebb cékla
200-350 g céklalé + víz
10 g só
1 ek barna cukor
2 kk köménymag – örölt köménymag
50 g maláta (elhagyható)
1 marék darabosra vagdalt dió
tetejére szezámmag/ki mit szeret a tetejére
A céklát megtisztítottam és lecentrifugáltam gyümölcscentrifugában, aztán a dió kivételével a fent megadott anyagokat jöl összedolgoztam. Az összeállításnál 3 marék kenyérlisztet is felhasználtam, hogy a tészta könnyebben formálhatóvá váljék. Ezután 30 percig pihentettem a tésztát.
A pihentetés után újra átgyúrtam, a vagdalt diót hozzáadtam. Formáztam, végezetül vizes kézzel átsimítottam, kivajazott formába tettem s a villanysütő bekapcsolt lámpájánál duplájára kelesztettem. Mindvégig ügyeltem arra, hogy a kelési felület nedves maradjon, ezért vízporlasztóval időnként meglocsoltam.
A megkelt kenyértésztát szezámmaggal bőven megszórtam és 230°C-ra előmelegített sütőben 10 percig bőséges gőzöléssel sütöttem. – Vízporlasztót használok!
Ezután 200 fokra tekertem a sütő hőmérsékletszabályozó gombját s 10 percig bőséges gőzöléssel (vízporlasztóval gyakran az oldalfalakra fecskendezve) kb. 20 percig sütöttem a kenyeret.
Ezután 180 fokra tekertem le a hőszabályozó gombot s a maradék 20-30 percig víz befecskendezése nélkül sütöttem tovább.
A kész kenyeret csak másnap érdemes megvágni. Ropogós héjú, pumpernickel tipusú fajsúlyos rozskenyér.
Kenyérke ismét megsütötte Vörös szuszót:
Tegnap 2 db közel 1,5 kg-os kenyeret sütöttem egyszerre. ( A kerek 1,410 kg, a husszú tégla 1,480 kg pontosan.)
Ezeket most napraforgó maggal készítettem s 1/2 kk koriánderrel valamint
ánizssal fűszereztem kenyerenként számolva.
Az előző is nagyon finom volt. Mind egy szemig elfogyott. Ez még
finomabb :-))
Rozskenyereim királynője. Szaftos, enyhén fűszeres. A héja pedig
ropogós. Később összeérve ismét más, izletes minőség.
|