Egytojásos torta - Jégkása
2006.04.15. 21:11
Egytojásos torta
Hv:50 dkg liszt, 10 dkg vaj,margarin vagy 8 dkg zsír, 8 dkg cukor,20 dkg méz, 1 egész tojás, 1 dl tej, 1 kk. szódabikarbóna. A lisztet a zsíradékkal elmorzsoljuk, és a többi anyagot hozzáadva a tésztát jól meggyúrjuk. 6 egyenlő részre osztjuk és a tepsi alján vagy szél nélküli sütőlemezen 6 négyszögű lapot sütünk. Töltelék: 1/2 l tej, 10 dkg liszt, 30 dkg cukor, 20 dkg vaj, 1 csomag vaníliáscukor. A cukrot világosbarnára megpirítjuk, 12 dl vízzel és 2 dl tejjel feloldjuk. A lisztet a többi tejjel elkeverjük és a karamellhez öntve sűrűre főzzük, mint a tejbegrízt.Langyosra hűtjük és hozzáadjuk darabokban a vajat,a vaníliáscukrot és addig keverjük, amíg teljesen kinem hűlt. A lapok széleit egyenesre vágjuk és krémmel megtöltjük, tetejét is azzal vonjuk be s a levágott szélek morzsájával meghintjük. Készíthetjük az alapot méz nélkül dupla mennyiségű cukorral és valamivel több tejjel. A mézzel készült lapok aznap kemények, csak másnap puhulnak meg.
|