Sós-sajtos perec/rúd - HpKriszti
2006.04.17. 22:13
Sós-sajtos perec/rúd
1 kg rétesliszt,2 db rama,1 vaj(10 dkg),1 cs.sütőpor,3 tojás,1 dob.tejföl,2 marék reszelt sajt(15-20 dkg),só
Sütőporos,sós lisztben elmorzsoljuk a vajakat(volt már,hogy 2,5 rama kockát tettem bele,és vajat nem),hozzáadjuk a sajtot,tejfölt,tojásokat,és összegyúrjuk,ha nagyon ragadós,még egy kis lisztet adhatunk.Min. egy éjszakára a hűtőbe tesszük,de lehet 1-2 napra is.Kb. egy cm vastagra nyújtjuk
Ha perec lesz belőle,akkor kiszaggatjuk,egész ,felvert tojással megkenjük,sütjük.
Ha rúd,akkor a kinyújtott lapot megkenjük tojással,megszórjuk tetszés szerint még sajttal(nem túl vastagon!!!),esetleg magokkal pl.szezám,mák,köménymag,majd a nyújtófával kicsit belenyomjuk a tésztába ezeket is,de nem erősen,a tészta ne vékonyodjon el!!!Derelye vágóval(amit rendszeresen lisztezünk,hogy ne ragadjon) vékony,hosszú rudakat vágunk,sütőpapíros tepsiben halványra sütjük,170-180 fokon.
|