Sajtos-túrós pogácsa - Batka
2006.04.27. 18:56
Sajtos-túrós pogácsa (valószínűleg Lajos Mari receptje)
1 dl tej + kevés cukor 2,5 dkg friss élesztő 60 dkg liszt 25 dkg vaj 30 dkg túró 1 dl tejföl 2 tojássárgája 1 evőkanál só 10 dkg trappista sajt 10 dkg füstölt sajt (ha több, nem árt)
A vajat a liszttel elmorzsoljuk, a tejben felfuttatott élesztőt és a túrót hozzákeverjük, majd a tejfölt és a tojássárgáját is hozzáadjuk. Lágy tésztát kapunk. Fél órát meleg helyen pihentetjük, aztán lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk, megszórjuk a sajttal, feltekerjük, ismét fél órát pihentetjük. Mikor újra megkel, lisztezett deszkán két-három centi vastagra nyújtjuk, és kiszaggatjuk. A tetejét egy újabb tojássárgájával megkenjük és a fentieken kívüli reszelt sajttal megszorjuk. 200 fokon kb. 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük. A szaggatásnál leesett maradékokból összegyúrt tészta kisülve már nem lesz "leveles".
Nagyon finom, laktató, melegen a legjobb.
|