Krumplis pogácsák (3 féle) - Batka
2006.04.27. 18:57
Krumplis pogácsa (konyhaweb)
60 dkg liszt 25 dkg főtt burgonya 1 teáskanál só 1,5 dl tej 3 dkg élesztő 1 egész tojás 12 dkg margarin
A főtt burgonyát áttörjük, összegyúrjuk a liszttel, sóval, tojással, a margarinnal és a cukros tejben felfuttatott élesztővel. Meleg helyen a duplájára kelesztjük, majd elnyújtjuk, megkenjük olvasztott margarinnal összekevert 1 evokanál liszttel. Felcsavarjuk mint a kalácsot. 15-20 perc múlva ismét elsodorjuk újjnyi vastagságura. A tészta tetejét éles késsel berácsozzuk, kiszaggatjuk és előmelegített, forró sütőben megsütjük. Úgy jó, ha gyorsan sül.
Krumplis pogácsa Boszisan (mindmegette)
50 dkg finomliszt 6-7 közepes méretű krumpli 25 dkg vaj 2 dl tejföl 1 tojás 5 dkg élesztő 1 dl tej
A krumplit héjában megfőzzük. Amíg a krumpli megpuhul, elmorzsoljuk a lisztet a margarinnal, hozzáadjuk ízlés szerint a sót, felfuttatjuk a tejben az élesztőt. A megfőtt, megpucolt krumplit a margarinos lisztre törjük, majd - míg meleg a krumpli - hozzáadjuk a felfutott élesztőt, tojást, tejfölt, és puha, lágy tésztát gyúrunk belőle. Lehet, hogy kíván még lisztet vagy tejfölt a tészta, ez a hozzávalók minőségétől függ. Amikor már jól formálható, de nem ragadós a tészta, lisztezett kelesztőtálban jó meleg helyre tesszük, és hagyjuk kelni 1-2 órán keresztül. Lisztezett deszkán kétujjnyi vastagra nyújtjuk, bevagdaljuk pogácsásra, és tetszés szerinti méretűre kiszaggatjuk, tetejüket megkenjük tojássárgájával, megszórjuk sóval. Vajazott, lisztezett tepsiben 180-200 fokon 30-40 percig sütjük, mikor szép piros a teteje, kivesszük. Vigyázzunk, ne tegyük túl közel egymáshoz a pogikat a tepsiben, mert szépen megkelnek a sütőben is.
Megjegyzés: Nagyon laktató, egy kiadós leves mellé még másodiknak is elég. Vigyázzunk azzal, hogy ha nagyon lágy a tészta, szétterül a pogi sütés közben.
Krumplispogácsa parasztosan (Grocceni) Édesanyám receptje, amelyet mindig bableves után tett az asztalra. Nem nagyon szokott belőle maradni.
1 kg burgonya fél kg liszt 20 dkg fagyos zsír 1 csapott ek só
A krumplit sós vízben megfőzöm és még melegen átnyomom a krumplinyomón. Egy deszkán összegyúrom a többi hozzávalóval és másfélcentis vastagságúra nyújtom. Pogácsaszaggatóval kiszúrom és lisztezett tepsiben betolom a forró sütőbe. Félidőben megfordítom a pogácsákat. Forrón tálalom.
|