Strawberry Shortcake - Picike
2006.04.27. 18:59
Strawberry Shortcake
Hozzávalók: 2 csésze liszt, 3 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál só, 3/4 csésze cukor, 1 tojás, 3 evőkanál vaj vagy margarin, 1 csésze tej. eper, cukor ízlés szerint, tejszínhab, vanília krémpor
Ez a süti az amerikainak nagy kedvence. Már a tizenötödik században is ismerték, neve: "short", készítésének módjából ered, azaz gyorsan elkészül, mert egy egyszerű kevert vajas tésztából kell kisütni. A sütőt előmelegítjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a sóval és a cukorral. Hozzáadjuk a tojást, belemorzsoljuk a vajat, és a tejet is hozzáöntjük. Alaposan összekeverjük. Kis kerek (6 cm) sütőformákat kivajazunk, és félig megtöltjük tésztával. Addig sütjük, amíg világosbarna nem lesz (25-30 perc). Kivesszük a formából a tésztát, és hagyjuk kihűlni. A töltelék nem más, mint friss eper, melyet az ízlés szerinti mennyiségű cukorral jól elkeverünk egy tálban. Többször keverjük fel, hogy a cukor jól felolvadjon. A sütiket vágjuk ketté. Az egyik darabot rajuk a tányérra, és kenjünk rá tejszínhabot, vagy jégrémet vagy, sajtkrémet, erre tornyozzunk az eperszószból, és tegyük, rá a süti másik felét. De az sem baj, ha előbb jön az eper és utána a krém, és juthat az eperből a tortácskák tetejére is. A legegyszerűbb desszert eperből tejföllel készül A tejfölt keverjük el egy kevés porcukorral. Addig kevergessük, míg a cukor fel nem olvadt, ekkorra a tejföl is hígabb lesz. A megmosott nagy eperszemeket mártogassuk a tejfölbe.
|