Gyros - Batka
2006.05.07. 23:33
Gyros (Externet konyha lista, Sebi receptje, Aliz kiegészítéseivel)
"1/2 kg sovány szeletelt bárnyhús 2 gerezd fokhagyma 1 1/2 teáskanál szárított oregano levelek, törve 1 teáskanál hagyma apróra vágva 1 teáskanál só 3/4 teáskanál bors 1 nagy paradicsom, karikákra vágva 1 kis hagyma, vékonyra szeletelve pita
Egy nagy edényben, keverjük a bárányt, fokhagymát, szárított oregano levelet, az apróra vágott hagymát, sót és borsot. Finoman (nem durván) kevergetjük. Ovális tepsibe tesszük. 8 - 10 percig vagy amig nem nagyon rózsaszínű, sütjük. Vékony szeletekre vágjuk, és Uborka-joghurt szósszal tálaljuk.
Uborka-joghurt szósz (tzatziki) 22-23 dkg dobozos natúr alacsony energiatartalmú joghúrt 1/3 csésze kimagvazott, szeletelt uborka 2 evőkanál finomra szeletelt hagyma 1 gerezd fokhagyma, széttörve 1 teáskanál cukor
Felhasznalaskor a pitákat egyik oldalanal felvagjuk, szep ureges lesz a belseje. Ebbe tesszuk a hajszalvekony szeletkekre felvagott hust, az uborkas martast, a paradicsomkarikakat, a salatalevelet.
A pitat megtoltottem a hussal, betettem a mikroba 20 mp-re, utana a zoldsegeket es a martast. A gyerekek szerint majdnem olyan volt, mint amilyet az utcan arulnak, pedig tobbfelet is kiprobaltak mar.
Azt elfelejtettem mondani, hogy a recept szerint baranyhusbol kellett volna kesziteni, de az nem volt itthon (en nem is szeretem), ezert serteshusbol keszult, szuzpecsenyebol es sertescombbol. A husszeleteket a megadott fuszerekkel alaposan osszekevertem, es belenyomkodtam egy ozgerinc formaba, igy jol osszesult. Amikor kihult, eles kessel jol lehetett szeletelni."
|