Olaszos kenyér - Batka
2006.05.10. 19:42
Olaszos kenyér (1 csésze = 240 ml)
1,25 csésze langyos víz 2,5 dkg friss élesztő 2 ek cukor 4 csésze kenyérliszt 2 tk só 3 ek olívaolaj 2 tk szárított bazsalikom 2 tk szárított oregano 1,5 tk fokhagymapor (a Metróból szereztem) 1 tk szárított petrezselyem 0,5 csésze aprított, fekete olívabogyó 8 db felaprított, aszalt paradicsom, leforrázva, majd leszárítva
Az élesztőt cukros vízben felfuttatni, miközben a paradicsom ázik. A száraz hozzávalókat összekeverni, bele a felfuttatott élesztőt és olajat, fűszereket, kidagasztani. Kelesztőtálat kiolajozni, tésztát beleforgatni, duplájára keleszteni. Átgyúrni, formázni (kinyújtással és feltekeréssel). Duplájára keleszteni, tetszés szerint bevágni, 200 fokon kb. 30-40 percet sütni, amíg nem kong az alja.
Már régen sütöttem, akkor paradicsom nélkül, most az ajándékba kapott aszalt paradicsomból tettem bele. Lemértem, körülbelül 65 dkg liszt (fele finom, fele rétes) és 3 dl víz ment bele (ebben benne van az olívabogyóból és paradicsomból származó nedvesség is). Zsemléket formáztam, 12 db 200 fokon 18 perc alatt sült meg.
Egy az egyben pizzaillatuk lett, és igen jellegzetes ízük, vagyis nem sok mindent lehet beletenni, ezért magában, tejfölös túróval, illetve megvajazva, gomolyával próbáltuk. Talán kicsit sós, de nagyon laktató. Az aszalt paradicsomtól a színük is gyönyörű narancssárgás lett.
|