Nagygönc - Rabim
2006.06.07. 21:55
Nagygönc
Kb. 1 kg krumplit megfőzünk hajában. Meghámozzuk, átnyomjuk. A gyúródeszkán az átnyomott krumplit szétteritjük, és hagyjuk kihűlni. Mikor már hideg, meghintjük kb. 30-35 dkg liszttel. Kicsit megsózzuk, és a lisztet a
krumplival összemorzsoljuk lazán . Nem kell gyúrni, csak összenyomni erőteljesen gombóc
formában. (Közepébe szoktunk apróra vágott töpörtyüt tenni. ) A gombócokat lisztben
megforgatjuk, és enyhén sós vizben kifőzzük. A főzési idő a gombóc méretétől függ. Akkor jó,
ha kettévágva a közepe nem lisztes.
Tálalása: Frissen , feldarabolás után, hagymás, paprikás zsirral meglocsolva fogyasztjuk . Másnap apróra felszeleteljük, tepsiben zsiradékkal meglocsolva átpiritjuk. Gyakran kell
kevergetni melegités közben.
Ez az étel Nógrád megyéből, Érsekvadkertről származik.
|