Bagel - Batka
2006.06.15. 00:01
Bagel (fmelinda 76, nlc)
"Imádtam őket amcsiban...:-) a kedvenc a fahéjas mazsolás Philadelphia krémsajttal :-) A receptet az Oetker sütiskönyből vettem (a kezdőknek szóló :-)
3 dl víz, 1 kocka élesztő, két teáskanál cukor (felfuttatni), egy-két teáskanál só és kb 50 dkg liszt a tészta...
Én robotgéppel dagasztottam. Miközben kelt (20 perc) beáztattam egy kis mazsolát vízbe (hogy majd ne égjenek meg), bemelegítettem a sütőt 200 fokra, és odatettem egy fazék vizet.
12 (10-re is elég) részre osztottam a tésztát, kis fánkokat görgettem belőlük, a közepükbe belnyomtam az ujjam, hogy karikák legyenek (nem kell sok liszt a deszkára) aztán a gyöngyözű vízben 1-1 percig főztem mindkét oldalukat és kivajazott sütőlemezre tettem (6-6) őket. A forr víz szerintem kinyírja az élesztőt, mert jellegzetesen "nehéz" marad a tészta így....
A tetejét megkentem tojássárgával, szezámmaggal, mákkal, metélőhagymával (friss jobb) szórtam meg.
A kedvencem a fahéjas/mazsolás. A tészta ugyanez, tehát nem édes. Egy fél mokkáskanál fanéj és egy teáskanál mazsolát adtam, minden kis fánkhoz, így alakítottam őket karikává... Nagyon pikáns ízű, különösen krémsajttal!!!!
Egyébként a változatok száma végtelen: lehet vajjal enni piritósként, szendvizsnek lazaccal, sonkával, sima krémsajttal is, körözöttel is...stb"
|