Aszalt paradicsomos receptek - Batka
2006.06.17. 14:41
ASZALT PARADICSOM FELHASZNÁLÁSA (lásd még: Olaszos kenyér)
Fokhagymás kenyér
285 ml langyos víz 2,5 dkg friss élesztő 1 tk cukor 45 dkg kenyérliszt 1 tk só 3 gerezd zúzott fokhagyma 6 db felaprított, aszalt paradicsom 15 db felaprított, fekete olajbogyó 2 ek olívaolaj
Elkészítés, mint az előzőnél. Ez nagyon gyorsan megsül.
paradicsomos, rozmaringos, füstölt sajtos kenyér
paradicsomos-bazsalikomos kenyér
Mediterrán töltött kenyér (Kaldeneker György)
Hozzávalók: A tésztához: 1 pohár meleg víz 1 evők méz 2 teásk szárított élesztő 2,5 pohár liszt 2 evők búzadara 2 evők olíva olaj 1,25 teásk só Töltelék: 16 db aszalt paradicsom 3/4 pohár feta sajt 1/2 pohár fekete olíva bogyó 1 csokor petrezselyem zöld 3 szál zöldhagyma 3 db fokhagyma 3 evők. olíva olaj 1/2 evők oreganó vagy bazsalikom 1/4 teásk bors
A tészta alapanyagait egy nagy keverő tálba tesszük. Elektromos dagasztó géppel kenyértésztát dagasztunk belőle. Meleg helyen kelesztjük, majd ha kétszeresére nőtt kezünkkel visszanyomjuk. Megvárjuk még újra megnő, lisztezett nyújtódeszkára öntjük, majd fel centi vastagságúra nyújtjuk. Az aszalt paradicsomot meleg vízbe áztatjuk és 1 óra múlva mikor megszívta magát vízzel, kockára vágjuk. A zöldhagymát és a fűszereket összevágjuk, a sajtot is felkockázzuk, majd hozzákeverjük a többi alkotó anyagot. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a tésztát majd felgöngyöljük, tetejét tojás sárgával megkenjük, villával megszúrjuk és meleg sütőben 150-160 fokon 30-40 perc alatt pirosra sütjük.
Tavaszváró spagetti (Kaldeneker György)
Hozzávalók 4 személyre: 35 dkg spagetti, 3 szem paradicsom, 1 maréknyi spenótlevél, 20 dkg csiperkegomba, 5-6 db aszalt paradicsom, 5 evőkanál olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg kecskesajt, só, reszelt parmezán sajt.
Öntsük egy nagy serpenyőbe az olívaolajat, adjuk hozzá a vékony szeletekre felvágott fokhagymát, és hevítsük addig, amíg sisteregni kezd. Öntsük bele az ugyancsak vastagabb szeletekre vágott gombát, és erős lángon pirítsuk meg. Ezután dobjuk rá a kockára vágott paradicsomot, a megmosott spenótleveleket és az aszalt paradicsomot is. Rotyogtassunk egyet rajta, épp csak annyit, hogy megforrósodjon, majd keverjük össze a sósvízben kifőzött spagettivel és a kockára vágott kecskesajttal. Tálaljuk levesestányérokba, tetejére reszelt parmezán sajtot szórjunk. A bátrabbak kevéske felszeletelt erős paprikával tehetik pikánsabbá.
Szalonnás-gorgonzolás tészta (nemisbéka útján) mindmegettés recept
Chili con carne (Jamie Oliver, elképesztően finom)
2 közepes fej hagyma 1 gerezd fokhagyma olívaolaj 2 csapott kávéskanál cayenne-i bors 1 friss piros, kimagozott, finomra aprított chilipaprika 1 púpozott kávéskanál őrölt köménymag (még jobb a tört köménymag) tengeri só és frissen őrölt fekete bors 500 g darált marhalapocka, felsál, vagy hátszín 200 g olajos, napon aszalt paradicsom 2 doboz 400 g-os paradicsomkonzerv 1/2 rudacska fahéj 2 doboz leszűrt, 400 g-os vörösbabkonzerv
A hagymát és a fokhagymát aprítsd finomra, majd kevés olajon párold puhára. Add hozzá a cayenne-i borsot, a friss chilipaprikát, a köményt, és ízesítsd sóval és borssal. Mehet bele a darálthús, kavargasd és pirítsd, amíg meg nem barnul. Turmixold az aszalt paradicsomot annyi saját olajával, hogy pépes legyen, és add a húshoz a parikonzerv, a fahéj meg 1 deci víz társaságában. Ízlés szerint sózd és borsozd újra. Várj, míg rotyogni kezd, boríts rá sütőpapírt, tedd rá a fedőt, aztán egészen kis tűzön főzögesd 1 1/2 órát, vagy dobd be az edényt a sütőbe 150 fokra, szintén ennyi időre. A főzési idő vége előtt 30 perccel keverd bele a leszűrt vörösbabot.
Megjegyzés: Sokkal finomabb, ha egy nappal korábban megfőzöd! A haverokkal faljatok hozzá nagy halom friss, ropogós kenyeret és egy szép vegyes salit.
Olivarizottó aszalt paradicsommal és zsályával (grocceni.com)
1 közepes fej hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 4 ek olivaolaj, 40 dkg rizs, 2 dl fehérbor, 1 l zöldségleves, 12 dkg fekete olajbogyó, 12 dkg olajban eltett, lecsepegtetett aszalt paradicsom, 12 zsályalevél, 10 dkg reszelt parmezán, só, őrölt feketebors.
Finomra vágom a hagymaféléket és az olajban világossárgára párolom. Hozzáadom a rizst és röviden együtt pirítom. A fehérborral felöntöm és állandóan keverve felszívatom a folyadékot. Utána kicsinyenként hozzáadom a zöldséglevest. Fedő nélkül, közepes tűzön, néha megkeverve ehető puhára párolom. Közben kimagozom az olajbogyót, az aszalt paradicsomot és a zsályaleveleket finom csíkokra vágom. A főzési idő vége felé a rizottóhoz adom. A kész rizottó alatt elzárom a tüzet és öt percig állni hagyom. A kész rizottó sózom, borsozom és belekeverem a parmezán felét. A többi sajtot mellé tálalom.
Fokhagymás sajtkrémmel töltött padlizsántekercsek (Stahl Judit)
Az egyik legfontosabb kamrai alapfelszerelésem az napon aszalt és kapribogyós, fűszeres olajban eltett isteni ízű paradicsom. Nem az én konyhatündérségem eredményeképp virít belőle egy-két üveg mindig a polcon, hanem mert hiper-szuperekben vagy nagyobb közértékben Magyarországon is lehet kapni már ezt az olaszok által méltán kedvelt és jó sokáig eltartható finomságot.
Hozzávalók: 1 padlizsán 1 evőkanál olívaolaj só és frissen őrölt fekete bors 2 evőkanál kecskekrémsajt 6 evőkanál tejszínes krémsajt 1 duci fokhagymagerezd 1 evőkanálnyi apróra vágott, friss kakukkfű 3 szem olajban eltett, aszalt paradicsom
Bekapcsolom a sütőt 190 C-ra (gázsütőn ez az 5-ös fokozat) és amíg bemelegszik, addig előkészítem a padlizsánszeleteket. A megmosott, megtörölgetett padlizsán két végét levágom és aztán hosszában elfelezem a lila sütnivalót. A két fél padlizsánból 3-3 hosszú szeletet vágok le, majd sütőpapírt fektetek egy nagy tepsire és egymás mellé ráteszem a 6 darab hosszúkás padlizsánszeletet. Az olívaolajos kenőecsettel megfestegetem a szeleteket és megsózom, megborsozom őket. Aztán mehetnek süldögélni a sütőbe úgy, hogy 15 perc után az egyik oldalukon már aranybarnára sült szeleteket megfordítom, gyorsan megsózom és megborsozom ezeket is, aztán még 10 percig továbbsütöm őket. Közben összekeverem a kétféle sajtkrémet a finomra összezúzott és illatos fokhagymával, majd hozzászórom az apróra vágott kakukkfüvet is. Aztán leveszek a polcról egy üvegnyi olajban eltett, aszalt paradicsomot és kihalászok belőle 3 szemet. Mindhármat félbevágom és már tekercselhetek is. A meleg, de azért égési sérülést már nem okozó padlizsánszeleteket egyenként megkenem a fokhagymás sajtkrémmel, rájuk helyezek egy-egy darabka aszalt paradicsomot, aztán felgurígatom mindegyik megpakolt szeletet csinos kis törperoládnak. 6 tekercs lesz belőle.
Sonkás-paradicsomos rizottó (Stahl Judit)
Hozzávalók: 1 csomag újhagyma 10 dkg pácolt, szárított, előre szeletelt sonka 10 dkg olajban eltett aszalt paradicsom 1 evőkanál olaj a leszűrt aszalt paradicsomból 1/2 zöldségleves-kocka 3 1/2 dl forró víz 20 dkg rizs 1 dl száraz fehérbor só és frissen őrölt bors a tálaláshoz 1 maréknyi friss bazsalikom
Elkészítés: Előkészítem a hozzávalókat. Az újhagyma fehér szárrészét vékonyan felkarikázom. A sonkát ujjnyi darabokra vágom. Az aszalt paradicsomot jól lecsöpögtetem –1 evőkanálnyit félreteszek az olajból-, és apró falatokra vágom. A forró vízben elmorzsolom a leveskocka-felet, és jól átkeverem, hogy teljesen feloldódjon. A rizst szűrőben átmosom, és alaposan lecsepegtetem. Az előkészített hozzávalókat magam mellé készítem, és nekikezdek a főzésnek. Az aszalt paradicsom olaját beleöntöm egy közepes méretű, de viszonylag mély serpenyőbe. Mérsékelt tűzön megmelegítem, majd kevergetve megfonnyasztom rajta az újhagymát. Hozzáadom a rizst és a sonkát, aztán 1-2 percen át keverem őket, hogy minden rizsszem és sonkadarab fényes legyen az olajtól. A sonkás-hagymás rizsre ráöntöm a fehér bort, és erősítek a lángon. 1 percen át forrásban tartom a rizst, majd hozzáadom a zöldséglevest és az aszalt paradicsomot A rizst megsózom, megborsozom, és felforralom. Amikor már forr, takarékra csavarom alatta a lángot, és lefedem. Így főzöm 10-15 percig, amíg a rizs meg nem puhul. Néha megkeverem, de nem kell folyamatosan ügyködni. Amíg a rizs puhul, finomra vágom a bazsalikomot. Tálaláskor a rizottót meghintem az apróra vágott bazsalikommal. 2 nagy adag lesz belőle.
Csirkemell aszaltparadicsom-mártással (Stahl Judit)
Hozzávalók: 40 dkg csirkemellfilé só és frissen őrölt bors 1 evőkanál + 1/2 dl olívaolaj 1 gerezd fokhagyma 10 dkg olajban eltett, leszűrt aszalt paradicsom 4 evőkanál olaj a leszűrt aszalt paradicsomból 1 nagy maréknyi friss bazsalikom 2-3 dkg frissen reszelt parmezán 1,5-2 dl tejszín
Elkészítés: A csirkemellfilét 3x1 centis csíkokra vágom, aztán egy közepes méretű serpenyőben elősütöm a csíkokat, majd szűrőlapáttal kiszedem őket és félre teszem egy tányérra, a serpenyőt pedig lehúzom a tűzről. Jöhet a mártás elkészítése. A leszűrt aszalt paradicsomot felkockázom és a botmixer tartályában szórom. Ezután repülhetnek hozzá a reszelt parmezánforgácsok, és az ollóval nagyobb darabokra aprított friss bazsalikomlevelek. Majd fogom a fokhagymát, megpucolom és a tartályba reszelem, aztán ezt az illatozó keveréket enyhén megsózom és jó alaposan megborsozom. Végül az olívaolaj és a leszűrt paradicsomok jóízű olaja kerül a mártásalapba és már pépesíthetek is. Mehet vissza a serpenyő a tűzre. Belezuttyintom a félretett, megsült csirkecsíkokat és pár perc melegítés után hozzáöntöm az összeturmixolt mártást meg a tejszínt, az egészet összekeverem és pár perc alatt készre főzöm. Tálaláskor apróra vágott bazsalikommal szórom meg. 2 adag lesz belőle.
Fettucine csirkével és aszalt paradicsommal (Váncsa 806)
Kifőzök 35 deka fettucinét, lecsöpögtetem. Veszek 3 csirkemellet (kettő is elég, lebőrözöm, csontozom, kockázom. Olajban barnára (!) pirítom a húst, és tálra szedem. A visszamaradt olajban megdinsztelek egy fej apróra vágott vöröshagymát, egy nagy gerezd nagyon finomra vágott fokhagymát, és fél kk őrölt édesköménymagot (ez bolonditja meg az egészet!), majd hozzáadok egy julienne-re vágott sárgarépát (én a reszelő nagy lyukán szoktam reszelni),és néhány apróra vagdalt olajban eltett aszalt paradicsomot. Kevergetem, míg a répa megpuhul kissé, de maradjon ropogós. Összekeverem a tálra szedett hússal és a tésztával, frissen reszelt parmezánnal tálalom. (a só kimaradt az eredeti recipéből, Váncsa szokása szerint vagy a húst vagy a kész ragut sózd, tetszés szerint)
Gnocchi csirkével,gorgonzolával és fenyőmaggal (Váncsa 809)
Lebőrözök és kicsontozok két csirkemellet, a csontból-bőrből 3 dl vízben alaplét főzök, azt a végén mintegy 1,5 dl-re beforralom. A húst felcsíkozom. Egy üveg olajban eltett aszalt paradicsom olajából egy eknyit serpenyőbe teszek, megpirítom rajta a húscsíkokat, kiszedem és hagyom hűlni, majd egycentis darabokra vagdalom. A serpenyőbe még egy kanál olajat teszek, szintén a paradicsomról valót, megdinsztelek rajta 4 gerezd apróra vagdalt fokhagymát, rádobom az aszalt paradicsom felét, esetleg az egészet (általában felcsíkozom előbb), beleszórom a csirkét, adok hozzá némi apróra vagdalt sonkát, egy darabka elmorzsolt gorgonzolát, felöntöm az időközben elkészült alaplével, és belekeverem a közben kifőtt fél kilónyi tésztát. Tálalás előtt finomra vágott friss bazsalikomot teszek bele, és pirított fenyőmaggal szórom meg.
Penne aszalt paradicsommal, olajbogyóval és kecskesajttal (Váncsa 866)
Enyhe ízű, mondhatni szalonképes kecskesajt kell hozzá, aminő mondjuk a Montrachet, e könyv készültekor a budai ökopiacon már egészen jó kecskesajtokhoz lehetett jutni. Olajon finomra aprított hagymát és fokhagymát dinsztelek, aztán rádobom a csíkokra vágott aszalt paradicsomot, mondjuk 15 dekát, felöntöm másfél deci alaplével, és egész rövidre beforralom. Ekkor szeletelt olajbogyót, finomra aprított petrezselymet, sót, borsot adok hozzá, és melegen tartom. Kifőzöm a tésztát, ami nem csak penne lehet, gyakorlatilag akármi, leszűröm, de a főzőlevéből néhány evőkanálnyit megtartok, és simára keverem 10 deka kecskesajttal. Amikor a mixtura már csomómentes, a tésztához adom ezt is, és a paradicsomos keveréket is, jól összekavarom, és tálaláskor további elmorzsolt kecskesajtot adok mellé.
Pulyka sült krumplival (Hölgyvilág)
4 személyre Elkészítési idõ: kb. 30 perc Energiatartalom: 615 kcal/adag
Hozzávalók: A sült krumplihoz: 80 dkg újkrumpli, 3 evőkanál olaj, 3 szál rozmaring, só, bors A pulykához: 1 csokor újhagyma, 60 dkg pulykamellfilé, 2 evőkanál olaj, 3 dl tyúkhúsleves (kockából), 10 dkg aszalt paradicsom olajban, 1 ág rozmaring, 1,5 dl tejföl, 2 kávéskanál liszt
Elkészítése: 1. A krumplit meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk. Forró olajban kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük. A rozmaringot összetépkedjük, 5 percig a krumplival sütjük, sózzuk, borsozzuk. 2. Az újhagymát megmossuk, apróra vágjuk. A pulykaszeleteket és a hagymát az olajban megpirítjuk, fölengedjük a zöldséglével, és kb. 10 percig lefedve, takarékon főzzük. 3. A lecsöpögtetett paradicsomot csíkokra vágjuk, az apróra tépett rozmaringgal megszórjuk, és hozzáadjuk a húshoz. A hússzeleteket kivesszük. A tejfölt a liszttel simára keverjük és a hús levébe belehabarjuk. Összeforraljuk, végül a húst visszatesszük.
|