E.Margit oldala - kenyérsütés és minden, ami kelt tészta: gépi és sütőben sült kenyerek, kalácsok és péksütemények, receptek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
  
  
  
Néhány tanács és ötlet.......
 
Kenyérsütőgépek
 
Bioboltok
 
Lisztekről és magokról
 
Fórumok

Beszélgetés:

Receptek:

 
Receptek

 
Legújabb receptjeim
 
Ki vagyok én?

Bemutatkozások

 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Receptes fórum receptjei ABC-ben
Receptes fórum receptjei ABC-ben : Aszalt paradicsomos receptek - Batka

Aszalt paradicsomos receptek - Batka

  2006.06.17. 14:41


ASZALT PARADICSOM FELHASZNÁLÁSA
(lásd még: Olaszos kenyér)

Fokhagymás kenyér

285 ml langyos víz
2,5 dkg friss élesztő
1 tk cukor
45 dkg kenyérliszt
1 tk só
3 gerezd zúzott fokhagyma
6 db felaprított, aszalt paradicsom
15 db felaprított, fekete olajbogyó
2 ek olívaolaj

Elkészítés, mint az előzőnél. Ez nagyon gyorsan megsül.



paradicsomos, rozmaringos, füstölt sajtos kenyér



paradicsomos-bazsalikomos kenyér



Mediterrán töltött kenyér (Kaldeneker György)

Hozzávalók:
A tésztához:
1 pohár meleg víz
1 evők méz
2 teásk szárított élesztő
2,5 pohár liszt
2 evők búzadara
2 evők olíva olaj
1,25 teásk só
Töltelék:
16 db aszalt paradicsom
3/4 pohár feta sajt
1/2 pohár fekete olíva bogyó
1 csokor petrezselyem zöld
3 szál zöldhagyma
3 db fokhagyma
3 evők. olíva olaj
1/2 evők oreganó vagy bazsalikom
1/4 teásk bors

A tészta alapanyagait egy nagy keverő tálba tesszük. Elektromos dagasztó géppel kenyértésztát dagasztunk belőle. Meleg helyen kelesztjük, majd ha kétszeresére nőtt kezünkkel visszanyomjuk. Megvárjuk még újra megnő, lisztezett nyújtódeszkára öntjük, majd fel centi vastagságúra nyújtjuk.
Az aszalt paradicsomot meleg vízbe áztatjuk és 1 óra múlva mikor megszívta magát vízzel, kockára vágjuk. A zöldhagymát és a fűszereket összevágjuk, a sajtot is felkockázzuk, majd hozzákeverjük a többi alkotó anyagot.
Ezzel a töltelékkel megtöltjük a tésztát majd felgöngyöljük, tetejét tojás sárgával megkenjük, villával megszúrjuk és meleg sütőben 150-160 fokon 30-40 perc alatt pirosra sütjük.



Tavaszváró spagetti (Kaldeneker György)

Hozzávalók 4 személyre:
35 dkg spagetti, 3 szem paradicsom, 1 maréknyi spenótlevél, 20 dkg csiperkegomba, 5-6 db aszalt paradicsom, 5 evőkanál olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg kecskesajt, só, reszelt parmezán sajt.

Öntsük egy nagy serpenyőbe az olívaolajat, adjuk hozzá a vékony szeletekre felvágott fokhagymát, és hevítsük addig, amíg sisteregni kezd. Öntsük bele az ugyancsak vastagabb szeletekre vágott gombát, és erős lángon pirítsuk meg. Ezután dobjuk rá a kockára vágott paradicsomot, a megmosott spenótleveleket és az aszalt paradicsomot is. Rotyogtassunk egyet rajta, épp csak annyit, hogy megforrósodjon, majd keverjük össze a sósvízben kifőzött spagettivel és a kockára vágott kecskesajttal. Tálaljuk levesestányérokba, tetejére reszelt parmezán sajtot szórjunk. A bátrabbak kevéske felszeletelt erős paprikával tehetik pikánsabbá.



Szalonnás-gorgonzolás tészta (nemisbéka útján) mindmegettés recept



Chili con carne (Jamie Oliver, elképesztően finom)

2 közepes fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
olívaolaj
2 csapott kávéskanál cayenne-i bors
1 friss piros, kimagozott, finomra aprított chilipaprika
1 púpozott kávéskanál őrölt köménymag (még jobb a tört köménymag)
tengeri só és frissen őrölt fekete bors
500 g darált marhalapocka, felsál, vagy hátszín
200 g olajos, napon aszalt paradicsom
2 doboz 400 g-os paradicsomkonzerv
1/2 rudacska fahéj
2 doboz leszűrt, 400 g-os vörösbabkonzerv

A hagymát és a fokhagymát aprítsd finomra, majd kevés olajon párold puhára. Add hozzá a cayenne-i borsot, a friss chilipaprikát, a köményt, és ízesítsd sóval és borssal. Mehet bele a darálthús, kavargasd és pirítsd, amíg meg nem barnul. Turmixold az aszalt paradicsomot annyi saját olajával, hogy pépes legyen, és add a húshoz a parikonzerv, a fahéj meg 1 deci víz társaságában. Ízlés szerint sózd és borsozd újra. Várj, míg rotyogni kezd, boríts rá sütőpapírt, tedd rá a fedőt, aztán egészen kis tűzön főzögesd 1 1/2 órát, vagy dobd be az edényt a sütőbe 150 fokra, szintén ennyi időre. A főzési idő vége előtt 30 perccel keverd bele a leszűrt vörösbabot.

Megjegyzés: Sokkal finomabb, ha egy nappal korábban megfőzöd! A haverokkal faljatok hozzá nagy halom friss, ropogós kenyeret és egy szép vegyes salit.



Olivarizottó aszalt paradicsommal és zsályával (grocceni.com)

1 közepes fej hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 4 ek olivaolaj, 40 dkg rizs, 2 dl fehérbor, 1 l zöldségleves, 12 dkg fekete olajbogyó, 12 dkg olajban eltett, lecsepegtetett aszalt paradicsom, 12 zsályalevél, 10 dkg reszelt parmezán, só, őrölt feketebors.

Finomra vágom a hagymaféléket és az olajban világossárgára párolom. Hozzáadom a rizst és röviden együtt pirítom. A fehérborral felöntöm és állandóan keverve felszívatom a folyadékot. Utána kicsinyenként hozzáadom a zöldséglevest. Fedő nélkül, közepes tűzön, néha megkeverve ehető puhára párolom. Közben kimagozom az olajbogyót, az aszalt paradicsomot és a zsályaleveleket finom csíkokra vágom. A főzési idő vége felé a rizottóhoz adom. A kész rizottó alatt elzárom a tüzet és öt percig állni hagyom. A kész rizottó sózom, borsozom és belekeverem a parmezán felét. A többi sajtot mellé tálalom.



Fokhagymás sajtkrémmel töltött padlizsántekercsek (Stahl Judit)

Az egyik legfontosabb kamrai alapfelszerelésem az napon aszalt és kapribogyós, fűszeres olajban eltett isteni ízű paradicsom. Nem az én konyhatündérségem eredményeképp virít belőle egy-két üveg mindig a polcon, hanem mert hiper-szuperekben vagy nagyobb közértékben Magyarországon is lehet kapni már ezt az olaszok által méltán kedvelt és jó sokáig eltartható finomságot.

Hozzávalók:
1 padlizsán
1 evőkanál olívaolaj
só és frissen őrölt fekete bors
2 evőkanál kecskekrémsajt
6 evőkanál tejszínes krémsajt
1 duci fokhagymagerezd
1 evőkanálnyi apróra vágott, friss kakukkfű
3 szem olajban eltett, aszalt paradicsom

Bekapcsolom a sütőt 190 C-ra (gázsütőn ez az 5-ös fokozat) és amíg bemelegszik, addig előkészítem a padlizsánszeleteket. A megmosott, megtörölgetett padlizsán két végét levágom és aztán hosszában elfelezem a lila sütnivalót. A két fél padlizsánból 3-3 hosszú szeletet vágok le, majd sütőpapírt fektetek egy nagy tepsire és egymás mellé ráteszem a 6 darab hosszúkás padlizsánszeletet. Az olívaolajos kenőecsettel megfestegetem a szeleteket és megsózom, megborsozom őket. Aztán mehetnek süldögélni a sütőbe úgy, hogy 15 perc után az egyik oldalukon már aranybarnára sült szeleteket megfordítom, gyorsan megsózom és megborsozom ezeket is, aztán még 10 percig továbbsütöm őket.
Közben összekeverem a kétféle sajtkrémet a finomra összezúzott és illatos fokhagymával, majd hozzászórom az apróra vágott kakukkfüvet is. Aztán leveszek a polcról egy üvegnyi olajban eltett, aszalt paradicsomot és kihalászok belőle 3 szemet. Mindhármat félbevágom és már tekercselhetek is.
A meleg, de azért égési sérülést már nem okozó padlizsánszeleteket egyenként megkenem a fokhagymás sajtkrémmel, rájuk helyezek egy-egy darabka aszalt paradicsomot, aztán felgurígatom mindegyik megpakolt szeletet csinos kis törperoládnak.
6 tekercs lesz belőle.

 

Sonkás-paradicsomos rizottó (Stahl Judit)

Hozzávalók:
1 csomag újhagyma
10 dkg pácolt, szárított, előre szeletelt sonka
10 dkg olajban eltett aszalt paradicsom
1 evőkanál olaj a leszűrt aszalt paradicsomból
1/2 zöldségleves-kocka
3 1/2 dl forró víz
20 dkg rizs
1 dl száraz fehérbor
só és frissen őrölt bors
a tálaláshoz 1 maréknyi friss bazsalikom

Elkészítés:
Előkészítem a hozzávalókat. Az újhagyma fehér szárrészét vékonyan felkarikázom. A sonkát ujjnyi darabokra vágom. Az aszalt paradicsomot jól lecsöpögtetem –1 evőkanálnyit félreteszek az olajból-, és apró falatokra vágom. A forró vízben elmorzsolom a leveskocka-felet, és jól átkeverem, hogy teljesen feloldódjon. A rizst szűrőben átmosom, és alaposan lecsepegtetem. Az előkészített hozzávalókat magam mellé készítem, és nekikezdek a főzésnek.
Az aszalt paradicsom olaját beleöntöm egy közepes méretű, de viszonylag mély serpenyőbe. Mérsékelt tűzön megmelegítem, majd kevergetve megfonnyasztom rajta az újhagymát. Hozzáadom a rizst és a sonkát, aztán 1-2 percen át keverem őket, hogy minden rizsszem és sonkadarab fényes legyen az olajtól.
A sonkás-hagymás rizsre ráöntöm a fehér bort, és erősítek a lángon. 1 percen át forrásban tartom a rizst, majd hozzáadom a zöldséglevest és az aszalt paradicsomot A rizst megsózom, megborsozom, és felforralom. Amikor már forr, takarékra csavarom alatta a lángot, és lefedem. Így főzöm 10-15 percig, amíg a rizs meg nem puhul. Néha megkeverem, de nem kell folyamatosan ügyködni. Amíg a rizs puhul, finomra vágom a bazsalikomot. Tálaláskor a rizottót meghintem az apróra vágott bazsalikommal.
2 nagy adag lesz belőle.



Csirkemell aszaltparadicsom-mártással (Stahl Judit)

Hozzávalók:
40 dkg csirkemellfilé
só és frissen őrölt bors
1 evőkanál + 1/2 dl olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
10 dkg olajban eltett, leszűrt aszalt paradicsom
4 evőkanál olaj a leszűrt aszalt paradicsomból
1 nagy maréknyi friss bazsalikom
2-3 dkg frissen reszelt parmezán
1,5-2 dl tejszín

Elkészítés:
A csirkemellfilét 3x1 centis csíkokra vágom, aztán egy közepes méretű serpenyőben elősütöm a csíkokat, majd szűrőlapáttal kiszedem őket és félre teszem egy tányérra, a serpenyőt pedig lehúzom a tűzről.
Jöhet a mártás elkészítése. A leszűrt aszalt paradicsomot felkockázom és a botmixer tartályában szórom. Ezután repülhetnek hozzá a reszelt parmezánforgácsok, és az ollóval nagyobb darabokra aprított friss bazsalikomlevelek. Majd fogom a fokhagymát, megpucolom és a tartályba reszelem, aztán ezt az illatozó keveréket enyhén megsózom és jó alaposan megborsozom. Végül az olívaolaj és a leszűrt paradicsomok jóízű olaja kerül a mártásalapba és már pépesíthetek is.
Mehet vissza a serpenyő a tűzre. Belezuttyintom a félretett, megsült csirkecsíkokat és pár perc melegítés után hozzáöntöm az összeturmixolt mártást meg a tejszínt, az egészet összekeverem és pár perc alatt készre főzöm. Tálaláskor apróra vágott bazsalikommal szórom meg.
2 adag lesz belőle.



Fettucine csirkével és aszalt paradicsommal (Váncsa 806)

Kifőzök 35 deka fettucinét, lecsöpögtetem. Veszek 3 csirkemellet (kettő is elég, lebőrözöm, csontozom, kockázom. Olajban barnára (!) pirítom a húst, és tálra szedem. A visszamaradt olajban megdinsztelek egy fej apróra vágott vöröshagymát, egy nagy gerezd nagyon finomra vágott fokhagymát, és fél kk őrölt édesköménymagot (ez bolonditja meg az egészet!), majd hozzáadok egy julienne-re vágott sárgarépát (én a reszelő nagy lyukán szoktam reszelni),és néhány apróra vagdalt olajban eltett aszalt paradicsomot. Kevergetem, míg a répa megpuhul kissé, de maradjon ropogós. Összekeverem a tálra szedett hússal és a tésztával, frissen reszelt parmezánnal tálalom. (a só kimaradt az eredeti recipéből, Váncsa szokása szerint vagy a húst vagy a kész ragut sózd, tetszés szerint)

 

 Gnocchi csirkével,gorgonzolával és fenyőmaggal (Váncsa 809)

Lebőrözök és kicsontozok két csirkemellet, a csontból-bőrből 3 dl vízben alaplét főzök, azt a végén mintegy 1,5 dl-re beforralom. A húst felcsíkozom. Egy üveg olajban eltett aszalt paradicsom olajából egy eknyit serpenyőbe teszek, megpirítom rajta a húscsíkokat, kiszedem és hagyom hűlni, majd egycentis darabokra vagdalom. A serpenyőbe még egy kanál olajat teszek, szintén a paradicsomról valót, megdinsztelek rajta 4 gerezd apróra vagdalt fokhagymát, rádobom az aszalt paradicsom felét, esetleg az egészet (általában felcsíkozom előbb), beleszórom a csirkét, adok hozzá némi apróra vagdalt sonkát, egy darabka elmorzsolt gorgonzolát, felöntöm az időközben elkészült alaplével, és belekeverem a közben kifőtt fél kilónyi tésztát. Tálalás előtt finomra vágott friss bazsalikomot teszek bele, és pirított fenyőmaggal szórom meg.

 

 Penne aszalt paradicsommal, olajbogyóval és kecskesajttal (Váncsa 866)

Enyhe ízű, mondhatni szalonképes kecskesajt kell hozzá, aminő mondjuk a Montrachet, e könyv készültekor a budai ökopiacon már egészen jó kecskesajtokhoz lehetett jutni. Olajon finomra aprított hagymát és fokhagymát dinsztelek, aztán rádobom a csíkokra vágott aszalt paradicsomot, mondjuk 15 dekát, felöntöm másfél deci alaplével, és egész rövidre beforralom. Ekkor szeletelt olajbogyót, finomra aprított petrezselymet, sót, borsot adok hozzá, és melegen tartom. Kifőzöm a tésztát, ami nem csak penne lehet, gyakorlatilag akármi, leszűröm, de a főzőlevéből néhány evőkanálnyit megtartok, és simára keverem 10 deka kecskesajttal. Amikor a mixtura már csomómentes, a tésztához adom ezt is, és a paradicsomos keveréket is, jól összekavarom, és tálaláskor további elmorzsolt kecskesajtot adok mellé.



Pulyka sült krumplival (Hölgyvilág)

4 személyre
Elkészítési idõ: kb. 30 perc
Energiatartalom: 615 kcal/adag

Hozzávalók:
A sült krumplihoz: 80 dkg újkrumpli, 3 evőkanál olaj, 3 szál rozmaring, só, bors
A pulykához: 1 csokor újhagyma, 60 dkg pulykamellfilé, 2 evőkanál olaj, 3 dl tyúkhúsleves (kockából), 10 dkg aszalt paradicsom olajban, 1 ág rozmaring, 1,5 dl tejföl, 2 kávéskanál liszt

Elkészítése:
1. A krumplit meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk. Forró olajban kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük. A rozmaringot összetépkedjük, 5 percig a krumplival sütjük, sózzuk, borsozzuk.
2. Az újhagymát megmossuk, apróra vágjuk. A pulykaszeleteket és a hagymát az olajban megpirítjuk, fölengedjük a zöldséglével, és kb. 10 percig lefedve, takarékon főzzük.
3. A lecsöpögtetett paradicsomot csíkokra vágjuk, az apróra tépett rozmaringgal megszórjuk, és hozzáadjuk a húshoz. A hússzeleteket kivesszük. A tejfölt a liszttel simára keverjük és a hús levébe belehabarjuk. Összeforraljuk, végül a húst visszatesszük.

 

Sziaszok! Sok szeretettel üdvözöllek benneteket a honlapomon. Kellemes időtöltést kívánok! Ha szeretnétek a fórumban vagy a társalgóban írni, akkor először regisztrálnotok kell. Kérlek jelezzétek a kérdéseiteket, problémáitokat, mert csak akkor tudunk segíteni, ha tudjuk ki, miben szorul segítségre. Jelentkezzetek, írjatok bátran, üdv, Margit
 

 
Számláló
Indulás: 2005-07-19
 
Társalgó
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
 
Hangulatjelek

A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.

 

Hangulatjelek

További hangulatjelek

Egyéb hangulatjelek

Animációs tárház (Limara)

Smiley (Limara)

 

Smile                                                   
Ezek voltak eredetileg itt elérhetők.

 
Google kereső

Google

 
Kedvenc oldalaim
 
Diétázóknak
 
Fórumozók kedvenc oldalai
 
Elérhetőségeink

Margit:
emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit

Bezsa (képfelrakás):
 holczervali@gmail.com

 

Kérjük, hogy a levélben a nicknevet is adja meg a levélíró (ha van), így könnyebben tudjuk azonosítani.

 
Figyelem!

A nevemmel fémjelzett receptek a sajátjaim. Felhasználható mindenkinek saját (kizárólag háztartási)céljaira, de nem járulok hozzá sem eredeti, sem átírt formában való terjesztéséhez sem az Interneten, sem más formában. A fentiek alól a sajátkezű aláírásommal ellátott postai levélben teszek kivételt. E.Margit
 
Számláló
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?