Zölddió felhasználása - Batka
2006.07.11. 10:36
Zölddió-befőtt (mindmegette)
Hozzávalók: 1 kg lehetőleg egyforma nagyságú zöld dió 2 evőkanál 10%-os ételecet kb. 1,5 l víz 1 kg cukor 8-10 db szegfűszeg fél-fél narancs és citrom héja 0,5 dl rum
Elkészítés: A zöld dió akkor jó befőttnek, ha belül még puha. Épp ezért egyet vágjunk félbe, mielőtt leszednénk a fáról a szükséges mennyiséget. Ha nem akad meg a kés a héjában, csak akkor jó. Jól megmossuk a diókat, majd vastag tűvel átszúrkáljuk, és lábasba szórjuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, és 10-14 napig ebben áztatjuk, egészen addig, míg a dió megfeketedik. Fontos, hogy ezalatt naponta kétszer is cseréljük rajta a vizet!
Ezután a diót kb. 1 liter - ecettel ízesített - vízben, a forrástól számított kb. 10 perc alatt puhára főzzük. A cukorból és 4 dl vízből sűrű szirupot főzünk, habját eltávolítjuk, majd hozzáadjuk a szegfűszeget meg a citrusok reszelt héját. A diót leszűrjük, a szirupba szórjuk, kevergetve 5 percig főzzük, majd 1 napon át állni hagyjuk. Ezt a műveletet, hogy főzzük, majd állni hagyjuk, még kétszer megismételjük. A harmadik napon a diót a szirupból kiszedjük, és széles szájú üvegekbe rakjuk. Az átszűrt szirupot megforrósítjuk, a rummal ízesítjük, a dióra öntjük, végül jól lezárjuk.
Megjegyzés: Az időjárástól függ, hogy milyen gyorsan érik a dió, ezért résen kell lenni már május végétől. Június végére már túlérett befőtt szempontból.
Zölddió befőtt (joy, Index Konyha-trükkök)
Amikor a gyümölcs kemény burka még nem alakult ki, és még fatűvel könnyen átszúrható, kell a zölddiót leszedni és három napon át tiszta vízben, a vizet cserélve érlelni, mígnem megfeketedik. Majd a dióba szegfűszeget szúrnak, 35 Ref %-os cukoroldatban előfőzik és egy napig pihentetik. A dióról leöntött levet még két napon át felfőzik az eredeti cukortartalomra és ráöntve a dióra húzatják benne. Majd a 30 Ref %-os levet ráöntve az üvegekbe rakott dióra, amelyet citromkarikával díszítettek, hőkezelik.
Ezt ribizli írta hozzá: Szerintem a cukorfokra gondolnak ezzel a 35%-kal. A lényeg, hogy jó erős cukorszirupot kell csinálni hozzá, és a leöntött levet mindig beforralni. Más receptekben azt látom, hogy ez a zölddió-befőtt átmenet egy sima befőtt és kandúrozott gyümölcs közt.
Zöldddió lekvár
Befőzésre az olyan éretlen, zöld dió alkalmas, amelynek külső héja még annyira zsenge, hogy az könnyen átszúrható vagy kettévágható. Elöször a diót megmossuk , majd két napon át áztatjuk, hogy a keserű izét elveszitse. A vizet közben négy-öt alkalommal cseréljük. Ezután jól lemossuk a diókat. A zölddió mennyiségére számitott másfélszeres mennyiségű 70 %-os cukorszirupot készitünk, ebben felfözzük a diót kb. öt percig.Ezután lehütjük, majd újra felfözzük öt percig, lehütjük, felfözzük. A fözési müveletet összesennégyszer ismétejük meg. Ezután a zölddiót üvegekbe rakjuk, a szirupot ráöntjük és lekötjük. Egy hónapon át érni hagyjuk és csak ezután használjuk fel, álatalában szeletelve diszitésként használják.
Zölddió-likőr
Elkészítése: A még fiatal, kötőtűvel átszúrható zölddiót faeszközzel összezúzzuk. Üveg edénybe rakjuk, és annyi szeszt, vagy pálinkát töltünk rá, hogy ellepje. Teszünk hozzá darabka fahájat, szárított narancshájat, s ha van, kis darab gyömbért. 40-50 napig érni hagyjuk. Akkor leszűrjük és ízlés szerint az aroma egy részét cukorszörppel, szesszel hígítjuk. Megint hagyjuk érni 1-2 hónapot. Sötét, száraz, hűvös helyen tartjuk.
Zölddió-likőr
Hozzávalók: 1kg éretlen puha zölddió /június első féleben szedhető/, 2ek. kakaópor, 2-3 rúd fahéj, 8-10 szegfűszeg, csipetnyi frissen reszelt szerecsndió, 7dl. borpárlat / vagy 70%-os alkohol / 1l. víz, 50 dkg. cukor 2dl. rum
A zölddiót apróra vágjuk és a fűszerekkel együtt jól záródó széles szájú üvegbe tesszük. Ráöntjük a borpárlatot v. alkoholt, az üveget lezárjuk és 6-8 héten át meleg, napos helyen érleljük és néha-néha összerázzuk. az érlelési idő elteltével előbb finom szűrőn, majd kávéfilteren átszűrjük. Cukorbólés egy liternyi vizből szirupot főzünk. Ha kihűlt, a rumhoz adjuk. További 1 hétig meleg helyen érleljük, majd üvegekbe palackozzuk, és hűvös helyen még legalább 1 hónapig pihentetjük- de az sem baj ha fél évet várunk a kóstolással.
|