Hordós savanyúság - Jóasszony
2006.07.16. 00:05
Hordós savanyúság
(30 literes hordóhoz)
5,3 dkg nátrium benzonát (gyógyszertári)
1,5 dkg (1csapott evőkanál) borkén mezőgazdasági boltban kapható.
1,5 dkg citromsav (gyógyszertári)
15 liter víz
9 dl 20 %-os ecet
70 dkg só
1 kg cukor (én kb 70 dkg cukrot rakok bele)
1 marék babérlevél
1 zacskó mustármag
1 zacskó szemes bors
kapor, esetleg köménymag, csípős paprika ízlés szerint
A hozzávaló zöldségféléket (uborka, répa, hagyma, káposzta, zöldparadicsom, paprika, karfiol, patisszon, stb.) összevágjuk, az asztalon összekeverjük, majd elkészítjük egy edényben a felöntő levet. A nátriumot egy dl meleg vízben feloldva öntjük a felöntő léhez.
A hordóba rakjuk a zöldségek egy részét, öntünk rá a felöntő léből és így folytatjuk.
A lének teljesen el kell lepni a zöldséget.
Légmentesen lezárjuk a hordót, kb. két hét után fogyasztható.
|