Fahéjas kuszkusz aszalt sárgabarackkal - Batka (Stahl Judit)
2006.07.16. 00:06
Fahéjas kuszkusz aszalt sárgabarackkal (Stahl Judit)
Hozzávalók: 15 deka aszalt sárgabarack 2 1/2 deci tej 1 vaníliarúd 15 deka kuszkusz 10 deka porcukor 1 teáskanál őrölt fahéj 1 narancs 3 deci hideg tejszín esetleg 4 teáskanálnyi rózsavíz
Azzal kezdem, hogy miniatűrnyi kockákra vágom az aszalt sárgabarackot, mert így rögtön bele tudom majd keverni a félkész kuszkuszba, hogy együtt puhuljanak meg. Aztán a hosszában félbevágott vaníliarúddal felforralom a tejet, majd amikor rottyan egyet, rögtön lejjebb veszem a lángot. Folytonos keverés mellett beleszórom a tejbe a kuszkuszt, és 1/2 percig főzöm benne a hamar megpuhuló szemeket. Utána lehúzom az edényt a tűzről, hozzákeverem a darabkákra vágott aszalt barackot.
A még meleg kuszkuszhoz hozzászórom a porcukrot meg az őrölt fahéjat, majd belekeverem a narancs megreszelt héját is, aztán szorosan lefedem az egészet alufóliával. Így a barackos kuszkusz-szemcsék szűk 20 perc alatt magukba szürcsölik a narancsos-vaníliás tejet, és eközben bőven van időm robotgéppel kemény habbá verni a hideg tejszínt.
Ha letelt a kuszkusz ideje, lekapom róla az alufóliát, majd két villa segítségével kicsit szétszedegetem a langyos szemeket. Aztán kiveszem közülük a félbevágott vaníliarudat, fakanállal óvatosan hozzájuk forgatom a kemény tejszínhabot, és az üvegtálkákba kanalazott édességre rálötykölök 1-1 teáskanálnyi, ezeregyéjszaka illatú rózsavizet. 4 adag lesz belőle.
|