Sváb fokhagymaleves - Batka
2006.07.16. 00:07
Sváb fokhagymaleves
világos rántást készíteni - kb. 0,5 dl olajból - kb. 6-8 dkg lisztből
beleszórni és csak amíg az illata megcsap, pirítani: - 1 csokor apróra vágott petrezselyem - 5 dkg (2 nagyon nagy fej, kb. 24 gerezd) zúzott fokhagyma (én botmixerrel és kevés húslével pépesítettem)
felengedjük - 1,5 l húslevessel (kockából is lehet), felforraljuk
közben elkeverünk - 1 kis pohár tejfölt - fél liter tejjel, hozzátesszük, sózzuk, borsozzuk, újra felforraljuk, és kész. Én a főzés végére is hagytam petrezselymet.
Közben kenyeret pirítunk, bedörzsöljük fokhagymával, katonákra vágjuk, esetleg reszelt rajtot olvasztunk rá. Ezt a leveshez kínáljuk (mi tálaláskor beledobáltuk).
A fokhagyma pépesítését leszámolva gyorsan megvan, szerintem alig kell bele só. A tejföl elveszi az intenzív fokhagymaízt, de mégis aromás leves, és ha elég sok katona van hozzá, laktató (különösen ebben a melegben). Nekünk nagyon ízlett.
|