PÁCOLT FOKHAGYMA - Batka
2006.07.16. 00:08
PÁCOLT FOKHAGYMA Igazi különlegesség.
15 fej szép nagy, zsenge fokhagyma 1 l száraz fehérbor 2 dl 10%-os ecet 15 dkg kristálycukor 8 evőkanál olaj 2 cseresznyepaprika 3 babérlevél 2 csokor friss tárkonylevél 1 púpozott evőkanál só 1 púpozott teáskanál tört fekete bors
"A borba belekeverjük az ecetet, a sót, a cukrot és a fűszereket, majd felforraljuk. Beletesszük a finomra metélt tárkonyt és a cseresznyepaprikát.
Közben megtisztítjuk a fokhagymagerezdeket. Apránként a forrásban lévő páclébe tesszük, és az újraforrástól számított 5 percig főzzük. Ezután levével együtt egy nagy befőttesüvegbe töltjük, és másnapig érleljük. Ismét felforraljuk, és további öt percig főzzük. Hagyjuk kihűlni.
A leszűrt fokhagymagerezdeket apró üvegekbe töltjük, felöntjük a páclével, végül egy-egy evőkanál olajat csorgatunk a tetejére. Szorosan, légmentesen lekötjük, és hűvös, sötét helyen tároljuk.
Megjegyzés: Felbontás után tartsuk hűtőszekrényben. Szárnyasokhoz vagy sajtokhoz való, rendkívül finom savanyúság, amelyből egy-egy gerezdet vékonyra szelve teszünk a tányérra. A fokhagyma elveszti jellegzetes illatát, az íze viszont páratlan!
Ez Frank Júlia receptje, azért írtam ide, mert én balzsamecettel csináltam (és szárított petrezselyemmel, friss tárkony hiányában). Nagyon gusztán néz ki, isteni az illata is."
index konyha-trükkök, 13810. hsz.
|