Rozsos zsömlekenyér - Kenyérke
2006.08.11. 01:49
Rozsos zsömlekenyér
400 g finomliszt
200 g fehér rozsliszt (RL60)
300 ml vizes joghurt (fele víz fele joghurt arányban)
1 EK olaj
1 EK rozskovász
1 púpos kiskanál só
1 púpos kiskanál cukor
1 csapott kiskanál örölt köménymag
1 csapott kiskanál egész köménymag
10 g budafoki élesztő
A hozzávalókat gépbe tesszük a felsorolás fordított sorrendjében (alulról kezdve) és az 1-es programot bekapcsoljuk. (A kétféle lisztet a beadagolás előtt jól keverjük össze!)
Finom, selymesen lágy bélzetű, laktató,
kissé behűtve nagyon jól szeletelhető lágy kenyér.
Zsömlének, bucinak is ajánlani tudom, de a formázást javasolom az első dagasztási fázis után végezni, mert a tészta a rozskovász hatására a pihenő szakaszban ragadóssá válik.
Biztosan más rozsliszttel is elkészíthető, de az már nem lesz ilyen, könnyű, lágy és jól pirítható (szárítható) kenyértípus.
|