Barna kenyér tönkölyliszttel - Rabim
2006.08.11. 01:52
Barna kenyér tönkölyliszttel
Este elkészitem a kovászt. 3 dkg élesztőt fél liter langyos vizben egy evőkanál cukorral jól összekeverek, adok hozzá két jó marék lisztet , és csomómentesre elkeverem. 6 órát álljon minimum letakarva.
A kenyérhez kell 40 dkg fehér liszt, 40 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt.
(Készithető Graham lisztből is)
A lisztre ráöntöm a megkelt kovászt, és két púpozott teáskanál sót, egy fél teáskanál őrölt köményt teszek bele, az egészet összekeverem, és elkezdem dagasztani. Kb. kalács keménységű tészta legyen. A kelesztőtál fedelét rápattintom, és 30-40 percig kelesztem.
A legkisebb fém tortaformát kivajazom, belisztezem. A kenyeret átgyúrás után ebben a formában a duplájára kelesztem.
Nagyon meleg sütőben , legalább 200 fokon tiz percig sütöm. Utána 180 fokra leveszem, és kb. még 35 percig sütöm.
(Gőzös sütőben sütöm.)
|