Póréhagymás kenyérlepény - Zsike
2006.08.11. 01:53
Póréhagymás kenyérlepény
90 ml víz
1 tojás
225 g kenyérliszt
5 ml só
25 g vaj
5 ml szárított élesztő
A FELTÉTHEZ
575 g (4-5 db) póréhagyma
30 ml napraforgóolaj
75 g húsos bacon, csíkokra vágva
140 ml tejföl,
70 ml tej
2 tojás lazán felverve
1 evőkanál bazsalikomlevél
só, bors
1.Szokásos módon a megfelelő programon (pizzatészta program) tésztát dagasztunk.
2. Vékonyan olajozzunk meg egy 20x30 cm-es, kb. 1 cm mély tepsit.
3. A póréhagymát vékonyan szeleteljük fel. Egy nagy serpenyőben hevítsük fel a napraforgóolajat, majd kis lángon pároljuk puhára a hagymát, de ne barnítsuk meg. Tegyük félre, és hagyjuk kihűlni.
4.A kész tésztát lisztezett deszkán gyengén dögönyözzük meg. Nyújtsuk ki kb. 25x35 cm.resre. Tegyük a tepsibe, szépen nyomkodjuk bele, hogy mindenhol érje. A sütőt melegítsük elő 190 fokra (gáz: 5 fokozat)
5. A póréhagymát terítsük szét a tésztán, a tetején rendezzük el a baconcsíkokat. Keverjük össze a tejfölt, tejet és tojást. Tegyük hozzá a bazsalikomot is, sózzuk, borsozzuk. Öntsük a póréhagyma tetejére.
6. A sütési idő 30-35 perc, vagy amíg a pereme aranybarnára nem sül, és a feltét meg nem szilárdul. Hidegen és melegen egyaránt finom.
|