Hájastészta édes és sós tésztának - Rabim
2006.08.11. 01:55
Hájastészta édes és sós tésztának
70 dkg liszt, 40 dkg tisztitott darált háj, 2 kanál jó tejföl, 1 egész tojás, 1 dl fehér bor, (helyette 1 kanál ecet), egy csapott kávéskanál só, ugyanannyi cukor, szódaviz, vagy viz.
A hájat 10 dkg liszttel jól eldolgozzuk és hidegre tesszük. A megmaradt liszttel és a többi előirt anyagokkal rétestésztát készitünk, amit a deszkán jól kidolgozunk és 15 percig pihentetünk. Utána a tésztát vékonyra kinyujtjuk és a lisztes hájat egyszerre a tésztára kenjük. Az egészet felcsavarjuk, nyujtófával előbb kissé ellapitjuk, téglalap alakura kinyujtjuk és négyszeresre összehajtjuk, mint a vajastésztáknál szokás. 20 percig hideg helyen pihentetjük. A kinyujtást és hajtogatást még kétszer megismételjük, most már csak háromszorosra összehajtva 20 percig hideg helyen pihentetve . Tehát összesen négyszer hajtogatjuk a csavarással együtt.
A kész tésztát 4 részre vágni.
A tésztát nagyon vékonyra nyujtom. Pogácsaszaggatóval köröket vágok. A felét egy kisebb gyüszünyi szaggatóval kiszúrom. A teli lapokat vizes ecsettel bekenem, erre teszem a kilukasztott formákat. Nagyon forró sütőben addig sütöm, mig szép sárga lesz. Gyönyörüen feljön és a közepébe lehet lekvárt tenni. Töltés előtt vaniliás porcukorral meghintem.
A kis köröket felvert sós tojássárgával bekenem, és szezámmaggal beszórva szép pufira megsütöm.
A maradék tésztából kifliket csináltam és fűszerezett, kicsi tejföllel lazitott főtt sonkával töltöttem. A tetejét felvert egész tojással lekentem. Szép pirosra megsütöttem.
Nagyon jó vendégváró sütik!
|