Dübbencs - Rabim és Jóasszony
2006.08.11. 01:58
Dübbencs Más elnevezések: kenyérlepény, dubbancs, dublitekercs, varjú, biblia, ördögbiblia
Változatok: sós, kapros, juhtúróval töltött
Előfordulás a régión belül: Hajdú-Bihar megye, Debrecen és környéke
Általános besorolás: kenyértészta alapú termék
Különleges, egyedi jellemzők: zsírral és hajtogatással leveles szerkezetűvé tett, változatos ízesítésű, fűszerezésű, kalóriadús, kemencében sütött kenyértészta, amelyet a paraszti portákon kenyérsütéskor készítettek és frissen fogyasztottak.
(Forrás: Hagyományok, ízek, régiók - FVM AMC Kht., 2001)
A Joasszony/Nellike kapros dübbencsét megcsináltam, de nekem kényelmesebb volt a kinyujtott tésztát feltekerni, mint a kalácsot, és felszeletelve ugy sütöttem, mint a kakaós csigát szoktuk.
A juhtúróst ugy készült, hogy a kenyértésztát kinyujtottam, lekentem libazsirban futtatott ,pici fokhagymával kevert sós kaporral, majd feltekertem, mint a kalácsot, kicsit pihentettem, majd ujabb nyujtás után beszórtam a juhtúróval. Csiga alakban sütöttem.
A kolbászos ugy készült, hogy a vékony kenyértésztát megszórtam karikára vágott kolbásszal , karikára vágott hagymával, meglocsoltam ketchuppal, feltekertem és sütöttem a fenti módon.
Ezt a kapros dübbencset Nellikének köszönhetem, ő hivta fel rá a figyelmet. Nagyon örülök, hogy vannak képek is erről a finom sütiről.
|