Kürtős kalács - Batka
2006.08.11. 01:59
Kürtős kalács (Kövi Pál: Erdélyi lakoma)
1 kg liszt 2 tojas 4 tojassargaja 14 EK porcukor 2 dkg eleszto csapott kaveskanal so 5 dl tej 12 EK olvasztott vaj
Egyike a klasszikus es tradicionalis erdelyi edessegeknek. Sok helyutt dorongfa'nknak hivjak, mivel a hasonloan elkeszitett tesztat bezsirozott dorongra tekerik, olvasztott vajjal megkenik, majd durvara tort cukorral es mandulaval hintik meg. Ha pirosra sult, valasztani sem lehet, melyik modon keszult a finom csemege. Regi konyhakban anizzsal es gyomberrel is fuszereztek.
A liszthez hozzaadunk 2 egesz tojast, 4 tojassargajat, az olvasztott vajat, 12 EK porcukrot, 2 dkg cukorporral elkevert es keves tejben feloldott elesztot, sot, tejet. Jol kidolgozott tesztat keszitunk belole es kelni hagyjuk.
Mikor felig megkelt, szeleteket vagunk, kisujjnyi vastagsagúra sodorjuk es az elore elkeszitett sutofara gombolyun racsavarjuk. Parazs folott forgatva sutjuk, es kozben olvasztott vajjal kenegetjuk. Miutan megsult, a parazs folott cukorporral megszorjuk úgy, hogy a cukor langot fogjon es uvegesse valjek. Ekkor a sutofarol a kurtoskalacsot szepen lehuzzuk.
Valtozatok: Egyes videkeken durvara tort diobel es cukor keverekeben is megforgatjak a meg forro kalacsot.
Megjegyzések: mi 1 kiló liszthez csak két tojást tettünk, több cukrot, csipet sót, kb. 20 deka vajat a kb. 4 dl tejben felolvasztva, és 2,5 dkg élesztőt. A sodrófát alaposan be kell olajozni (olvasztott vajazni). Amikor feltekerjük a tésztát a sodrófára, helyet kell hagyni a tésztacsíkok között (ügyelni kell, hogy a tésztavégek aládugásával rögzítsük a leendő kalács mindkét végét), és az asztalra lenyomva mintha tésztát nyújtanánk, a fát forgatva kilapítani, csak ekkor fognak egymásba érni a tésztaszélek. Ha sütőben sütjük, konzervdoboz, sörösdoboz is jó, de teljesen ki kell tömni újságpapírral, mert a tésztának nem szabad belül is megsülnie. Úgy kell megoldani (pl. a dobozokat sasliktűre tűzni, és azok két végét a tepsi peremére támasztani), hogy forgatni tudjuk (nyitott sütőajtónál, csak felső sütéssel vagy grillel könnyebb). A másik, amit olvastam az index kürtőskalácsos fórumán, hogy vágódeszkán kell sütni, csak hát úgy nem lesz kürtője. Persze parázson az igazi, és fahéjasan is jó.
|