SZALAGOS FARSANGI FÁNK - Limara
2006.10.25. 22:46
SZALAGOS FARSANGI FÁNK (Príma konyha)
60 dkg finomliszt, 3,5 dkg élesztő, kb. 3,5 dl langyos tej, 4 csapott ek. cukor, 0,5 dl rum, 4 tojássárgája, 1 mk. só, 1 citrom, vagy narancs reszelt héja, 7 dkg olv. vaj
Gépben tésztát dagasztunk, hólyagos, lágy tésztát kapunk, amit letakarva kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztünk. A tésztát kiborítjuk, finoman átgyúrjuk, másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk. 8 cm átmérőjű fánkszaggatóval kiszúrjuk, langyos helyen fél órát újra kelesztjük.
Sütéskor a tészta tetejét ujjunkkal kissé benyomjuk, középen, forró olajba tesszük, úgy, hogy a benyomott oldal kerüljön alulra! Fedő alatt, közepes tűzön másfél percig sütjük, majd a másik oldalát fedő nélkül! szintén másfél percig sütjük. Így biztosan szalagos lesz a fánk.
Évek óta ez a recept alapján készítem, mindig nagy sikere van. Narancshéjjat szoktam általában belereszelni, nagyon megbolondítja. Jó étvágyat hozzá!
|