Olajos kifli - Hirina
2006.10.25. 22:48
Olajos kifli
1 kg liszt
6 dl tej+2 dl olaj kb. 7-8 dkg élesztő só, cukor, a tölteléktől függően.
A lisztet tálba szitáljuk, sózzuk.A folyadékot (tej+olaj) meglangyosítjuk, a liszthez öntjük, belemorzsoljuk az élesztőt és beleszórjuk a cukrot, jól kidagasztjuk. Az arányok fontosak, mert így nem kell sem folyadék sem több liszt hozzá. Nyolc kis cipóra oszjuk és bármilyen töltelékkel tölthetjük, nem kell keleszteni. Nálunk mákkal és lekvárral, vagy sajttal (ez alá kenek egy leheletnyi margarint) és párizsis tojáskrémmel a legnépszerűbb, de ma pl. virslis buci készül majd belőle. Felvert tojással megkenjük és sütjük. Mivel 1 kg liszt már nem fér a kenyérsütőmbe, 1/2 vagy 3/4-ed adagot szoktam belőle csinálni, ha nincs lelkierőm kézzel dagasztani.
|