Burgonyás-köménymagos kenyér - Kenyérke
2006.10.25. 23:11
Burgonyás-köménymagos kenyér
/kenyérsütőgépben/
300 ml tej
225 g sós vízben főtt burgonya
25 g vaj
1 tk cukor (csapott) /A tökös változatnál hagyjuk ki!/
1 tk só (púpozott)
1 tk köménymag
1 tk/ek kukoricaliszt
1 ek rozskovász (bő nagy kanálnyi)
10 g élesztő
450 g kenyérliszt (BL 80)
A forró burgonyát a vajjal összetöröm simára, s úgy teszem az üst aljára. Rá a hűtőből a hideg tejet. A géppel néhányat kavartatok rajta (1-es program), majd ezután sorra bele teszem az üstbe a további anyagokat és az 1-es programon elkészítem a kenyeret.
Az első dagasztás vége felé simán s gömbölyűen kell a tésztának gurulnia az üstben. Ha farka van a gombócnak, akkor egy pár kanál graham lisztet adagoljunk hozzá, mert az jó nedvszívó, sőt árpa-, búza- vagy zabpehellyel is lehet a folyadékmennyiséget ellensúlyozni.
A burgonyát sós vízben főtt sütőtökkel is helyettesíthetjük. Ennél ne adjuk hozzá a teljes folyadékmennyiséget, mert a tök vizesebb pürét ad!
Mind a két kenyér finom rugalmas és tovább friss marad ellenben a sima fehérkenyerekkel.
|