Ünnepi foszlós, barna kalács - Limara
2006.10.25. 23:15
Ünnepi foszlós, barna kalács
1/2 kg tk. graham liszt
1/2 kg durumliszt (vagy 1 kg graham liszt)
5 dkg élesztő
7 dkg vaj
1/2 l aludttej
1-2 dl tej
1/2 mk. só
3 ek. barnacukor
5 dkg mazsola
csipetnyi reszelt gyömbér
1 mk. fahéj
2 tojás, +1 a kenéshez
A graham lisztet átszitáljuk, a korpát félretesszük. A liszt közepébe mélyedést csinálunk, ide morzsoljuk az élesztőt, egy ek. cukorral megszórjuk, ráöntünk 1 dl langyos aludttejet. Lisztet szórunk rá, és letakarva kb. 15 percig kelesztjük. Közben felverjük a 2 tojást, hozzáadjuk a sót, barna cukrot, többi langyos aludttejet, tejet, mazsolát, fűszereket. Jól bedagasztjuk. Ha már síma a tészta, a tál oldaláról belecsorgatjuk a langyosra olvasztott vajat. Addig dagasztjuk, míg a tál oldaláról elválik. Meleg helyen duplájára kelesztjük. Mikor megkelt, könnyedén átgyúrjuk, 6 részre osztjuk, mindből hosszú rudat sodrunk, majd 3-3 darabból két kalácsot fonunk. A fonást a kiszitált korpával megszórt deszkán végezzük, így a korpa díszíteni fogja a kalácsunkat. Formába tesszük, majd ismét kelesztjük, tojással lekenjük, majd előmelegített sütőben 35-45 percig sütjük.
D. Karácsony Irén: A reformkonyha örömei
|