ROZSCIPÓCSKÁK (D. Karácsony Irén) - Limara
2006.10.25. 23:16
ROZSCIPÓCSKÁK (D. Karácsony Irén)
1/2 kg. graham liszt
1/2 kg rozsliszt
5 dkg élesztő
1/2 l aludttej
kb. 2 dl langyos víz
1 púpos kk. só
1mk. köménymag
1 közepes fej káposzta negyede lereszelve
1 dl olaj
1 mk. barna cukor.
A liszt közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a barna cukrot, öntünk rá 1 dl langyos aludttejet, befedjük egy kevés liszttel, majd 15 percig pihentetjük. A többi hozzávalóval bedagasztjuk a tésztát. Kezdetben ragadni fog. Ha már jól eldolgoztuk, hozzáadjuk a káposztát, köményt és az olajat. (A káposztától könnyű, lyukacsosabb lesz a tészta, nem olyan tömör, mint a tk. liszből sütött kenyereké) A tésztát duplájára kelesztjük, majd gyöngéden átgyúrjuk, és 10 részre osztjuk. Formázzuk. Még 15 percig kelesztjük, megkenjük a tetejét aludttejjel, és előmelegített, 200 fokos sütőben 30-35 percig sütjük.
|