Szalonnás töklepény - Masala
2006.10.25. 23:19
Szalonnás töklepény
Ez az a tésztalepény, amiről már írtam. Elég sokszor sütök ilyet, mert jó vacsora és jó vendégváró és főleg jó maradék felhasználó! Sütőtökből még nem csináltam, mert annyi más lehetőség volt, de azért leírom. A tészta szinte mindég egyforma omlóstészta, néha kicsit ízesítve a lepényhez igazodva.
20 dkg finomliszt, 9dkg hideg vaj/ margarin/, 1mk. szerecsendió, 5dkg reszelt ementáli, 1 tojássárgája, sz.e. 1-2-3ek. hideg víz
Ebből tésztát gyúrunk és kb. 20 percig hűtőben pihentetjük.Én csak akkor szoktam, ha nem tudom kinyújtani.
Egy 23 cm átmérőjű kerek formát / torta, gyüm.torta / olajjal kikenünk és beletesszük a tésztát úgy, hogy az oldalára is jusson. A tésztát 10 percig elősütjük.
Töltelék:10dkg csíkokra vágott húsos füstölt szalonna ropogósra sütve + 40 dkg nyers sütőtök megsütve és pépesítve + 1cs snidling összevágva +1 ek összevágott bazsalikomlevél, + só, bors,+ 1 ek liszt és sz. e. 1 ek olaj = ezeket összekeverjük és a félig megsült tésztára terítjük. Leöntjük a köv.-vel: 1 1/2 dl tejszín és 3db tojás keveréke.
180 fokos sütőben sütjük kb. 35-40 percig ill. amíg kocsonyás lesz a teteje. Melegen tálaljuk, teával, forralt borral v. salátával.
Ennek a mintájára bármiből lehet tésztalepényt sütni. A tésztára bármit lehet tenni, de mindég le kell önteni tojás és tej v. tejszín keverékével. Lehet rá szórni reszeltsajtot is.
|