Amerikai fánk (Donut) receptek - Piroska
2006.12.03. 00:44
Amerikai fánk (Donut) receptek
Alapfánk (Donut)
2 csésze finom liszt (egy csésze 2, 5 dl) 1/2 csésze cukor 1 cs. sütőpor 4 evőkanál étolaj 1/2 csésze tej 1 cs. vaníliás cukor 1 tojás felverve
A sütőt elő kell melegíteni 160-165 fokra. Össze kell keverni a lisztet, cukrot, sütőport. Ehhez kell adni a felvert tojást, olajat, tejet. Az egészet csomómentesre keverni.
A sütőlapokat vékonyan ki kell kenni vajjal vagy margarinnal. Olaj nem jó. A formákat 2/3 részig megtölteni, és 165 fokon 8 percig sütni. Tűpróba. Ha kiveted a fánkokat, kissé kihűteni a sütőlapot, kitisztítani, és süthető a következő adag.
Ebből az adagból 12 nagy (2 tepsi) vagy 36 kicsi fánk (3 tepsi) süthető. :)
A nem lyukas fánkok tetszés szerint tölthetőek pl. lekvár puding stb. A teteje mázzal vonható be. pl. csoki máz, csoki máz és kókuszreszelék, csokimáz és szinescukor dara, cukormáz, 1 csésze porcukor, 1/2 csésze forrásban levő vízzel csomómentesre keverve. A víz helyettesíthető, narancslével, citromlével vagy tejjel, ízesítőkkel ételszinezékkel stb.
Joghurtfánk
15 dkg liszt 1 doboz natúr joghurt 1 tojás 2 ek. cukor fél cs. sütőpor Kikeverni, nem túl forró olajba beleszagatni, megsütni.
kb. 15 db lesz belőle
GYORS FÁNK 28 dkg liszt, 1 kávéskanál sütőpor, só, 2 tojássárga, a 2 fehérje habbá verve, 2 kefír. Összekevered, a habot a végén tedd hozzá. Forró olajba evőkanállal halmocskákat teszel. A lángot mérsékeled, süsd néhány percig az egyik oldalát, utána fordítsd meg, süsd néhány percig a másik oldalát. Porcukorral, lekvárral nagyon finom! Könnyű és gyors!
Itt egy egyszerű recept! 2 db tojás 1 pohár kefir 2 ek. porcukor 2 cs. vaniliáscukor 1 csipet só fél cs. sütőpor 13 ek. liszt
A felsoroltakat összekeverjük, de a lisztet utoljára adjuk hozzá. 5 percig pihentetjük, majd forró olajban kanállal szaggatva kisütjük. Jó étvágyat!
Egy újabb változat:
70 dkg liszt 1 kávéskanál só 2 tojás 5 evőkanál cukor 15 szem szacharin-annak, aki esetleg édesebben szereti, pl. én:) 1 élesztŐ:1 dl víz + 1 ek. cukor + 1 ek liszt:megfuttatom Tejföllel vagy tejjel összeállítom, megkelesztem, szaggatom és sütöm.
Én gyorsítani szoktam a dolgot, mindig begyújtok a konyhában, hogy jóóó meleg legyen, így gyorsan megkel:)
csokis alaprecept::
2tojás, fél csésze cukor, 2 kanál olaj, 2csésze liszt szűken, egy sütőpor, 1kanál kakaó, 1csésze tej. Pár deka étcsokit is reszeltem bele. Akinek nincs sütője hozzá, sima tepsibe is teheti szerintem.
Egészséges fánk: 3/4 cs. liszt, 1/2 cs. barna cukor, 1 evőkanál sütőpor, 1 egész tojás felverve, 1/2 cs. tej, 1/4 cs. narancslé, 1 cs. korpa, 1/2 cs. mazsola, 1/2 evőkanál fahéj. Itt annyi a plusz tennivaló a többihez képest, hogy a korpát és mazsolát 15 percig áztatni kell a tejbe és narancslébe.
Joghurtos fánk: 1 cs + 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál méz, 1 1/2 cs. sütőpor, 1 felvert tojás, 1 evőkanál étolaj, 1 1/2 evőkanál citormsűrítény, 1/2 evőkanál só, 3/4 evőkanál szódabikarbóna, 1/2 cs joghurt és összevágott dióbél. Az egyik tálban keverjük össze csomómentesen a tojást, az olajat, a mézet, a joghurtot és a citromlevet. A másik tálban a többi hozzávalót. Öntsük össze a két tál tartalmát és kevergessük, de ne túl sokáig. Végén dobjuk bele az összevágott diót.
Sajtos fánk: 1 cs daráltkeksz, 1/2 cs Cheddar sajt, 1/2 cs tej, 1 tojás, 1 evőkanál hagyma darabok, 2 evőkanál szalonna darabok (tetszés szerint, szerintem lehet sonka is, így húsvét táján)
Alapfánk 2 csésze liszt, fél csésze cukor, 1 cs sütőpor, 1 felvert tojás, fél-1 csésze tej, 1 csomag vaníliás cukor, 4 evőkanál étolaj
Csokisfánk sherpa01 receptjei a S. o. s -fözés=segitek! topicból:
1 csésze + 2 ek liszt, fél csésze kakaó, 1 cs. sütőpor, fél ek fahéj, 1 felvert tojás, fél csésze tej és cukor, 3 ek étolaj, negyed csésze reszelt csoki. Ha csokisabbat szeretnénk, akkor fél csésze csokireszelék, és az olajat csökkentsük a felére.
Ízesített fánk 1 csésze liszt, fél csésze barna cukor, 1 ek sütőpor, 1 felvert tojás, negyed csésze étolaj, fél csésze tej, fél ek szárított alma, vagy mazsola, vagy narancs. .
New Orleans fánk: 1 cs liszt, 1 ek cukor, 1 ek sütőpor, 2 tojás (külön a fehérje habbá, sárgája), 1 ek étolaj, 1/4 csésze tej, 2 ek narancslé, 1/2 ek reszelt narancshéj, 1/2 ek só.
Túrós fánk
Hozzávalók: 25 dkg liszt 25 dkg túró fél csomag sütőpor 3 db tojás 1 pohár tejföl l csomag vaníliás cukor
A hozzávalókat összekeverjük, aki szereti egy kis reszelt citromhéjat is tehet bele. 1 órára betesszük a hűtőbe, majd vizes evőkanállal kiszedve a tálból, forró olajban megsütjük pirosra.
Vaníliáscukorral meghintjük és melegen tálaljuk.
Donuts Hozzávalók:3, 5 dl tej, 1, 5 dl víz, 18 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tk. reszelt citromhéj, 1 kg finomliszt, 2 kocka élesztő (10 dkg), 1 tk. cukor, 1 kk. só , 2 db tojás, 13 dkg cukor, olaj a sütéshez. Egy edényben a tejet, a vizet felmelegítjük, hozzáadjuk a vajat, a 13 dkg cukrot, és hagyjuk felolvadni. Belekeverjük a vaníliáscukrot, a reszelt citromhéjat. Egy kevés langyos vízben az 1 tk. cukorral megfuttatjuk az élesztőt. Egy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk tojásokat (én a tojásokat is a tejes miskulanciába keverem bele), a sót a vajas-tejes keveréket, és a felfuttatott élesztővel jól bedagasztom a tésztát. Kb. 1 órát hagyom kelni. Ha megkelt, henger formájúra kinyújtom, kis darabokra felvagdosom, és karika formájúra igazítom a tésztadarabokat, és a deszkán még hagyom kicsit kelni őket. Olajat hevítek, és 2-3 perc alatt (oldalanként) szép világosra sütöm a karikákat. Papírtörlőn leitatom, és megszórom vaníliás vagy fahéjas cukorral. Ha valaki szereti, cukormázzal is bevonhatja.
ez mondjuk kelt, de bele lehet passzitania formaba. En is vettem a multkor ilyen keszletet, de meg nem probaltam.
DONUTS (Amerikai fák)
3/4 cséze margarin, 3/4 cséze cukor, 4 tojás, 1, 5 csésze iró (kefir+tejföl fele fele arányban ezzel helyettesitem az irót), 6 csésze liszt, 2 evőkanál sütőpor, 1/2 kávéskanál só.
Nagy tálba öntjük, és jól összedolgozzuk. Kb 1 cm vastagra nyújtjuk, karikát szaggatunk belőle, de úgy, hogy a közepét is kiszúrjuk egy pici pogácsaszaggatóval. Forró olajban sütni. Még melegen porcukorral meghinteni, vagy bármilyen öntettel leoöteni. (csoki, citrom, puncs)
Ez elég nagy adag, kb. 80 darab lesz belőle (bár függ a szaggató méretétől). Nagyon hamar sül, ezért ajánlatos előre az egészet kiszaggatni, és utána nekiállni sütni, mert sütés közben erre már nincs idő.
na, itt egy öntős recept:
20 deka liszt 1 teáskanál sütőpor 10 deka túró 6 deka cukor tasak vaníliáscukor csipet só 4 evőkanál olaj 10 evőkanál tej
Ezt kellett összekeverni, habzsákból a gödrökbe nyomni és előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig sütni.
Amerikai fank
25 dkg turo 3 tojas 25 dkg liszt 1 kanal cukor 1 kaveskanal szodabikarbona 1 vanilias cukor 1 kis pohar tejfol pici so
A tojasokat talban fakanallal jol elkeverem, hozzaadom a tejfolt, cukrot, osszetorve a turot es mindent a liszt kivetelevel. Jol elkeverem, vegul a lisztet is hozzaadva fakanallal kb 5 perc alatt jol kidolgozom. Bo, forro olajban sutom, olajba martott evokanallal szaggatva. Kb. fel evokanalnyi legyen a nyers teszta, sutes kozben megno. Ha kisult, fahejjal, vanilias porcukorral izesitheto. Kb. 40 db. lesz belole. Hidegen is jo.
DONUTS
Általános infó:
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. A donut-sütőt kend ki vajjal v. olajjal, majd finoman töröld át egy ruhával v. papírtörölközővel. Egy nagy tálba szórd bele a lisztet, a sütőport és a sót. Kevered hozzá a többi hozzávalót, míg egyenleges masszát kapsz. Töltsd félig a donut-formákat a masszával, süsd 200 fokon 10 percig. Továbbiakban minden receptet az előzőhöz hasonlóan kell elkészíteni!
Alapfánk: 2 csésze liszt, 1/2 csésze cukor, 1 cs. sütőpor, 1 tojás felverve, /2 csésze tej, 1 csom. vaníliás cukor, 4 ek. Étolaj. Mindezeket csomómentesre keverni, a formákat olajjal kikenni majd megtölteni a masszával 2/3-ad részig. 160 fokon 8 percig sütni, amíg a teteje nyomásra rugalmassá nem válik. Lehűteni, díszíteni vagy tölteni. Ez az adag 12 nagy vagy 36 kisebb suti süthető
Donuts -1- Hozzávalók:3, 5 dl tej, 1, 5 dl víz, 18 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tk. reszelt citromhéj, 1 kg finomliszt, 2 kockaélesztő (10 dkg), 1 tk. cukor, 1 kk. só , 2 db tojás, 13 dkg cukor, olaj a sütéshez. Egy edényben a tejet, a vizet felmelegítjük, hozzáadjuk a vajat, a 13 dkg cukrot, és hagyjuk felolvadni. Belekeverjük a vaníliáscukrot, a reszelt citromhéjat. Egy kevés langyos vízben az 1 tk. cukorral megfuttatjuk az élesztőt. Egy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk tojásokat (én a tojásokat is a tejes miskulanciába keverem bele), a sót a vajas-tejes keveréket, és a felfuttatott élesztővel jól bedagasztom a tésztát. Kb. 1 órát hagyom kelni. Ha megkelt, henger formájúra kinyújtom, kis darabokra felvagdosom, és karika formájúra igazítom a tésztadarabokat, és a deszkán még hagyom kicsit kelni őket. Olajt hevítek, és 2-3 perc alatt (oldalanként) szép világosra sütöm a karikákat. Papírtörlőn leitatom, és megszórom vaníliás vagy fahéjas cukorral. Ha valaki szereti, cukormázzal is bevonhatja. ez mondjuk kelt, de bele lehet passzítania formába.
Donuts -2- (Amerikai fánk) 3/4 csésze margarin,
3/4 csésze cukor,
4 tojás,
1, 5 csésze író (kefir+tejföl fele-fele arányban ezzel helyettesítem az írót),
6 csésze liszt,
2 evőkanál sütőpor,
1/2 kávéskanál só. Nagy tálba ontjuk, és jól összedolgozzuk. Kb 1 cm vastagra nyújtjuk, karikát szaggatunk belőle, de úgy, hogy a közepét is kiszúrjuk egy pici pogácsaszaggatóval. Forró olajban sütni. Meg melegen porcukorral meghinteni, vagy bármilyen öntettel leönteni. (csoki, citrom, puncs) Ez elég nagy adag, kb. 80 darab lesz belőle (bar függ a szaggató méretettől). Nagyon hamar sül, ezért ajánlatos előre az egészet kiszaggatni, és utána nekiállni sütni, mert sütés közben erre mar nincs idő.
Donut -3- (amerikai fánk) Hozzávalók: 50 dkg liszt,
1/2 teáskanál só,
1 kockaélesztő,
6 dkg cukor,
1, 4 dl langyos tej,
7 dkg vaj vagy margarin,
3 tojássárgája,
zsiradék a sütéshez,
porcukor a szóráshoz. Elkészítése: A lisztet a sóval, az élesztővel, 3 evőkanál tejjel és 1 teáskanál cukorral tálba tesszük, összedolgozzuk, liszttel megszórjuk, lefedjük, és 15 percig kelni hagyjuk. Ha megkelt, a maradék tejet, cukrot, vajat és tojássárgáját hozzáadjuk, majd dagasztóspirállal sima tésztává összedolgozzuk. Ezután meleg helyen a kétszeresére kelesztjük, majd átgyúrjuk, 1-2 cm-es vastagságúra kinyújtjuk, majd két különböző nagyságú pohár segítségével (3 és 7 cm-es) karikákat szúrunk ki belőle. Lisztes felületen még egy kicsit hagyjuk őket kelni, majd forró zsiradékban kisütjük őket. A végén porcukorral szórjuk meg őket.
Barackos-diós donut
Hozzávalók:
4 tojás,
4 evőkanál cukor,
4 evőkanál liszt,
csipet sütőpor,
10 dkg dió,
3 evőkanál porcukor,
Sárga barack.
Elkészítése: A tojások fehérjét pici ecettel kemény habbá verem, a sárgákat a cukorral kikeverem, majd beledolgozom a lisztet és a sütőport. Utána óvatosan beleforgatom a tojáshabot. Egy kivajazott tepsibe vagy tortaformába simítom, a tetejére magozott sárgabarackokat rakosgatok, majd megszórom a diós cukorral. 200 fokon kb 30 percig sütöm. Más gyümölccsel is megvalósítható.
Citromos fánk 2 csésze liszt,
2 ek sütőpor,
fél tk só,
fél csésze cukor,
2 tojás,
1 ek citromkivonat (citromlé),
1 csésze tej,
1 ek zsiradék
Csokis fánk -1- 2 csésze liszt,
Egy harmad csésze cukrozatlan kakaópor,
2 ek sütőpor,
fél tk só,
1 csésze cukor,
fél csésze barnacukor,
2 tojás, 1 ek zsiradék,
1 és egyharmad csésze tej
Csokis fánk -2- 1 bögre liszt+ 2 evőkanál,
1/2 bögre kakaó,
1 cs. sütőpor,
1/2 ek. fahéj,
1 tojás felverve,
1/2 bögre tej,
3 ek. olaj,
1/4 bögre reszelt csoki. (ha csokisabbat szeretnél, akkor 1/2 bögre, de csak 2 ek. olaj) Sütés ugyanúgy.
Fűszeres fánk: 2 csésze liszt,
2 ek sütőpor,
fél tk só,
1 ek fahéj,
fél tk szerecsendió,
fél csésze cukor,
fél csésze barnacukor,
1 csésze tej,
2 tojás,
1 ek zsiradék
Ha megsült, még forrón fahéjas cukorral szórd meg.
Öntős recept: 20 deka liszt 1 teáskanál sütőpor 10 deka túró 6 deka cukor tasak vaníliás cukor csipet só 4 evőkanál olaj 10 evőkanál tej Ezt kellett összekeverni, habzsákból a gödrökbe nyomni és előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig sütni.
Vaníliás fánk: 2 csésze liszt,
2 ek sütőpor,
fél tk só,
1 csésze cukor,
1 csésze tej,
1 tk vanília kivonat,
1 ek zsiradék (margarin),
2 tojás
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. A donut-sütőt kend ki vajjal v. olajjal, majd finoman töröld át egy ruhával v. papírtörölközővel. Egy nagy tálba szórd bele a lisztet, a sütőport és a sót. Kevered hozzá a többi hozzávalót, míg egyenleges masszát kapsz. Töltsd félig a donut-formákat a masszával, süsd 200 fokon 10 percig. Folytasd az Általános Információknál találhatóakkal! Továbbiakban minden receptet az előzőhöz hasonlóan kell elkészíteni!
|