Sütőtökből készült ételek - Kartika
2006.12.03. 00:47
JUHSAJTOS SÜLT TÖK: 800 g tök só, bors örölölt koriander 150 g szeletekre vágott juhsajt 2 ágacska tárkony 3ek apró darabokra vágott fűszervaj 1./ A tököt meghámozzuk, félbevágjuk, kiszedjük a magját. A tökhúst cikkekre vágjuk, kissé besózzuk, borsozzuk és megszórjuk a korianderrel. Sűtőpapirral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. 2./ tetejét megrakjuk a juhsajttal. A tárkony lecsipdelt levelét a sajtraszórjuk. a tetején eloszlatjuk a füszervajat és 180 fokon előmelegített sütőben kb.25 percig sütjük. Izlés szerint szines borssal darálhatunk rá. (gazdag A-vitaminban, kálciumban)
TÖKCARPACCIO: 400 g tök, 20 ml vörösborecet, 10 ml sherry, 50 g mustármag, 50 g héjatlan tökmag, só, bors, csipetnyi cukor, 150 g olajban eltett paradicsom, 2 ágacska tárkony (szerintem száritott paradicsom is jó, ha 1 napig ázik) 1./A tököt meghámozzuk, félbevágjuk, kimgozzuk, a tökhúst vékony szeletekre vágjuk. 2./ az ecetet a serryvel, a mustármaggal, a tökmaggal együtt felforraljuk egy edényben. sóval,borssal és cukorral füszerezzük. Belerakjuk a tököt, körülbelül 8 percig fözzük, majd a lében hagyjuk kihülni. 3./ a lecspegetett és vágott paradicsomot a tökhöz adjuk. a tököt egy napig érleljük 4./ a szeletekre vágott tököt csinosan tányérra rendezzük, a paradicsomot szűrőkanállal kiszedjük a pácléből, elosztjuk a tök tetejére, és az egészet meglocsoljuk a páclével. A tárkonyt apróra vágjuk és rászorjuk a tetejére.
TÖKPUDING (húsétel mellé köretnek) 40 dkg sültök 2 tojás 15 dkg liszt só,örölt bors 8 dkg vaj 1 marék zsályalevél A tökpudinghoz a sült tököt összetörjük a tojásokkal, a liszttel meg a puha vajjal összedolgozzuk, sózzuk-borsozzuk. A masszát zsályalevelekkel rétegezve kivajazott őzgerincformába töltjük, tetejét elsimítjuk,alufóliával lefedjük. A formát vizzel telt tepsibe állitjuk és előmelegített sütőben 180 fokon 45-50 perc alatt a gőzben megpároljuk. A tökpudinghoz a sült tököt összetörjük, a to
ALMÁS TÖKLEVES: 60 DKG sütőtök héj nélkül 2 savanyú alma 1 fej hagyma 3 evők.margarin só,bors 1 ek. barnacukor 1/2 teáskanál örölt fajhéj csipet szgfübors 1 ek. örölt gyömbér 1 l húslé Elkészités: a tököt felkockázni és az egyik almát, a másikat hosszanti csikokra vágni. Hagymát összeapritani. két ek. margarinon megfuttatni a hagymát, a tököt, az almát. Hozzáadni a gyömbért, felöteni a húslével. Főzni 15-20 percig. összeturmixolni. sózni, borsozni kell. majd összekeverni a cukrot a fahéjat az őrölt szegfűborsot, felforrósítani a maradék margarint, beleforgatni a hosszúkás almaszemeket. megszórni a cukros keverékkel és hagyni kicsit karamellizálni. ezzel disziteni a leves tetejét.
Ma a Főtér műsorban a budai vár környékét mutatták be, a Fortuna étterembe a mártonnapi liba mellé sütőtökös köret volt. 1./ a sütőtököt lereszelni, izesíteni izlés szerint,(só, bors) 1 tojás és amennyi lisztet felvesz. Ebből a masszából nagyobb kanállal beletenni a zsirba és kicsit szétnyomni, megsütni mindkét oldalát gyorsan és nem nagyon (jól nézett ki)
2./ Tökös palacsinta: 12 db vastabb sós palacsinta 50 dkg sütőtök (héja nélkül) 1 gerezd fokhagyma 1 csokokr kapor 2,5 dl húslé 20 dkg natur túrókrém 20 dkg füstölt hal (lazac, pisztráng v. bármi) Elkészítés: A felkockázott tököt a fokhagymával a húlében megfőzni kb. 15 percig. Összeturmixolni, majd hozzákeverni a túrókrémet, a kaprot, a csikokra vágott halat és megtölteni a palacsintákat. Kaporlevéllel diszíteni.
|