Mákos-meggyes - Jégkása
2006.12.03. 00:48
Mákos-meggyes /Nőklapja/
Az élesztős omlós tésztához: 500g finomliszt, 250g margarin, 50g porcukor, 1 csipet só, 1,5 dl tejföl, 20g élesztő, 1 tojás, margarin liszt a formához, 1 tojássárgája a kenéshez. A töltelékhez: 50g mazsola, 3 ek. rum, 250g darált mák, 200g porcukor,2 tasak vaníliáscukor, 1/4 kk. őrölt fahéj, 1/4 kk. őrölt szegfűszeg, 1 citrom reszelt héja, 1dl tejföl, 1 nagyí üveg meggybefőtt.
A tésztához valókat belerektam a gépbe és rugalmas tésztát gyurattam vele.Két cipót formálunk belőle és pihentetés nélkül dolgozunk vele tovább, vayg fóliával letakerva, 10-12 órára hideg helyre tesszük.
A töltelékből a szokott módon készítettem tölteléket.A sütöt 180 fokra melegítettem. Egy 30 cm-es tcakkos formát kibélelünk a tészta felével, hogy pereme is legyen.Rákenjük a tölteléket, majd a lecsöpögtetett meggyet. A tészta másik feléből rácsot készítünk, és szélére egy csavart tészta csíkot készítünk, megkenjük tojássárgájával és 1 órára sütöbe tesszük, ha nagyon sül alufóliával letakarjuk. A formában hagyjuk kihűlni. Nagyon finom.
E.Margit
Kis kiegészítést írok a recepthez: Megsütöttem én is ezt a süteményt. Ennek kapcsán beszélgettünk Jégkásával és kiderült, hogy csökkentett adaggal csinálta meg (40 dkg lisztből), így fért el ilyen szépen egy 28 cm-es formában. Én a teljes adagot tettem egy ugyanekkora formába, de sajnos sülés közben leborult a széle, olyan nagyon kikelt a formából. Ettől eltekintva nagyon finom a tészta, amit én 20 dkg darált dió, 20 dkg darált háztartási keksz, 30 dkg híg baracklekvár és ízlés szerinti cukorból készült masszával töltöttem meg.
Jégkása:
Megsütöttem a meggyes-mákost, almás diósan.
A változat:
Egy 30 cm-e pizzaformában sütöttem és nagyon jól sikerült.
300g liszt, 130g margarin,32g barnacukor, 1 csipetnyi só, 50g tejföl, 14 g élesztő,1 tojás.
A töltelék az almát felkockáztam és cukorral kevés vizzel egy tk kanál mézessütemény
fűszerrel megfőztem na nem nagyon, kicsit kihűtöttem lecsepegtettem. 10 dkg diót megda-
ráltam és az alma levével kicsit öszzefogattam. A tésztát megkentem sárgabaracklekvárral
rákentem a diót majd az almát berácsoztam és 30 percig sütööttem 180 fokon fele időben letakartam.
Kérlek tedd a meggyes reci mellé.Nekem izlett a családnak nem volt elég édes.
|