OLAJ-GOLYO - Ildiko
2006.12.03. 00:49
Most leirok nektek egy Holland specialitast amit az ev utolso napjan keszitenek leginkabb, de amugy lehet kani es kesziteni ha mar a hidegek jonnek.Ez pedig az OLAJ GOLYO"", vagy OLAJ BOGYO"
OLAJ-GOLYO /Holland/ILDIKONL
Kb:20db elkeszitesehez.
HOZZAVALOK: 225gr.liszt, 1/2Ek eleszto /szaraz/Ps:lehet rendes is/ egy csiptnyi so, keshegynyi fahej, 1/2 tojas, cukor, 1dl langyos tej,
ELKESZITES:Az 1dl tejben+cukor, felfuttatod az elesztot /10perc/ A teszta hozzavaloit dolgozd ossze a mar felfuttatott elesztovel, esetleg extra tej /langyos/ hozza. Esetleg adj hozza mazsolat.
Hagyd langyos helyen 1 orat kelni, majd forro olajban kisutni egy nagyobb olajba martott fagyiskanal segitsegevel.A tesztanak gombalakunak kell lenni. Csepegtesd le lonyharollon, ha szereted forgasd bele porcukorba.Jo etvagyat!
A Hollandok tobbfele variaciot ismernek! Aprora vagott aszalt gyumivel, szendvicskent kettevagva suru puding koze, vagy ananasz karika, tejszinnel.A mazsolas variacio:20db olibollhoz" 60gr mazsola, vagy 40gr fekete szolobol mazsi, vagy szaritott almadbok.
OK nagyon buszkek erre a nemzeti eledelukre.Ugyanugy mint a STOLLjukra.Ebbol is tobbfele variaciojuk is van. Nekem ugyan mar a konyokomon jon ki mert husvetra, karacsonyra is ugyanazt talaljak. Brrr Van amugy nekik sok finomsaguk is. En nagyon szeretem a vagott borso/zold/ fozelekjuket.Majd meg irok mast is. Ido hiany.
|