Tízórai kenőkék - Masala
2006.12.03. 00:56
Tízórai kenőkék /Polcz Alaine/
Májkrémek felturbózva, vajjal, margarinnal habosra keverve,bors, mustár, szerecsendió, hagyma.
Húskonzerveket hasonló módon lehet szaporítani.
Túrókrémek: tejföllel lazítani kell, estleg kevés olajjal is lehet és zöldfűszerekkel ízesítjük. Pl. kapor, petr.zöld, zellerlevél, tárkony, borsikafű, lestyán, metélőhagyma, majoránna, bazsalikom.
Tormakrém: reszelt nyers / ecetes / torma, krémsajttal összekeverve
Juhtúrós krém: vajjal összekev. a túrót és beletesszük az összevágott fűszereket, snidling, petr. zöld, zeller,kapor.
Tojáskenőke: sok reszelt hagymát olajon v. más zsiradékon megpárolunk és tojást felverve hozzáadunk, kevergetve összesütjük, só, bors.
Paradicsomkrém: 4ek szójapelyhet 2dl langyos vízben áztatunk, 2ek olajat és 3ek parad. pürét adunk hozzá. Finomra vágott hagymával, fokhagymával, petr.zölddel, sóval, borssal és kevés cukorral ízesítjük. Annyi zabpelyhet keverünk bele, hogy jól lehessen kenni.
Szójapástétom: 10-15 dkg szójagran. kávédarálón ledarálunk és annyi vízzel keverjük el, hogy sűrű pép legyen. Kevés olajat, sót, borsot és fűszereket / hagyma, fokh., borsikafű, majoránna, szerecsndió/ adunk hozzá. Összekev. és enyhe tőzön kevergetjük, amíg kezd lesülni.
Élesztőpástétom:1 fej reszelt hagymát 1 ek olajon megpirítunk. Vízben feloldott 5 dkg élesztőt és 3 ek zsemlemorzsát tezsünk bele. Lassú tűzön kevergetve összefőzzük és 2 tojást ráütve, pástétom sűrűségűre pároljuk. Sóval és jó sok borssal fűszerezzük.
Pannon kaviár: Egy vizespohárnyi paradicsomlében 2 ek búzadarát sűrűre főzünk. Kevés cukorral, sóval ízesítjük és kihűtjük. Reszelt hagymát, borsot, kevés szardellapasztát vagy szardínia olajat adunk hozzá. Cseppenként keverünk hozzá egy kis borospohárnyi olajat és jó habosra keverjük. Lehűtve tálaljuk. Napokig eláll. Szerecsendióval is ízesíthetjük.
Hummusz / csicseriborsókrém /
" Libamáj" kenőke: 1/2 kg házizsírba öntsünk 1 pohár tejet és tegyünk bele 1/2 kg csirkemájat. Bőven fűszerezzük vágott hagymával, kevés fokhagymával, sóval, borssal, pirospaprikával. Időnként megkeverve csendesen főzzük 2-3 óra hosszat. A máj is és a hagyma is szétfől. Hetekig eláll.
|