LINZERTÉSZTA - Limara
2006.12.03. 00:59
LINZERTÉSZTA
3:2:1 az alapja a linzertésztának, azaz 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor.
Ez az eredeti linzertészta. Lehet tenni hozzá egy tojást, pici sütőport, én nem szoktam. A vajnak nagyon hidegnek kell lennie, csak az ujjunk hegyével kell gyorsan elmorzsolni, de még jobb, ha aprítógépbe tesszük az egészet, és 1-2 perc alatt összeáll a tészta. Nem szabad sokáig gyúrni, legalább egy fél órára hűtőbe kell tenni. Nagyon jól fagyasztható.
LINZERVIRÁG (adventi aprósütemény)
1 adag linzertészta
Habcsókmassza: 2 tojásfehérje 10 dkg porcukorral pici sóval 1tk. citromlével kemény habbá verve, beleforgatni 20 dkg darált diót, vagy mandulát.
A linzertésztát vékonyra nyújtjuk, és kb. 4 cm átmérőjű virágformákat szúrunk ki belőle. A diós masszát nyomózsákba töltjük, és a virágokra kört nyomunk, a közepébe keményebb ribizli, málna, vagy eper lekvárt nyomunk. Előmelegített 175 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. A maradék lekvárt kissé megmelegítjük, és a virágok közepén lévő lekvárt megkenjük vele, fényezzük.
Ennek a receptnekaz eredetije egy régi Tina újságból származik, évek óta sütöm karácsonykor, nagyon finom.
|