Süti-Mogyorós-narancsos keksz - Masala
2006.12.03. 01:26
Mogyorós-narancsos keksz / Stahl/ ezt már megsütöttem
30dkg lisztet ˝ tk. sütőporral és ˝ tk szódabikarb.-val összekeverünk
30 dkg porcukrot 20 dkg vajjal és 1 db tojással összekev.
1 narancs reszelt héjával és ˝ narancs levével az egészet egybe gyúrjuk
Teszünk hozzá 15 dkg durvára tört mogyorót
Golyókat készítünk belőle , kicsit ellapítjuk és 10-15 perc alatt megsütjük
Masala bemásoltam ide az egészet, mert nekem hiányzott az információ, pl., hogy tegyük hűtőbe.
Nem haragszol?
Hozzávalók:
30 deka liszt
˝ teáskanál sütőpor
˝ teáskanál szódabikarbóna
20 deka puha vaj
30 deka sütőcukor
1 narancs
1 tojás
15 deka mogyoró
Az első lépés, hogy kimérem a lisztet, aztán hozzáteszem a sütőport és a szódabikarbónát. Ezt összekeverem és félreteszem.
Jöhet egy másik keverőtál. Kimérem bele a cukrot és hozzáteszem a puha vajat, majd robotgéppel összedolgozom a kettőt. Majd amikor a cukor már jól elvegyült a vajjal, hozzátöröm a tojást és ezt is alaposan elkeverem. Fogom a megmosott narancsot és a héját belereszelem a cukros-tojásos vajba, majd kettévágom a narancsot és az egyik felének a levét is belecsurgatom a tálba. Megint jöhet a robotgép.
Az előkészület utolsó lépéseként a mogyorót mozsárban durvára töröm.
Magam elé veszem a tojásos-cukros-narancsos vajkeveréket, és beleszórom a mogyoró és a lisztkeverék 1/3-át, majd fakanállal alaposan elkeverem. Ha ezzel megvagyok, jöhet hozzá a többi mogyoró, a többi liszt és a fakanalat félre téve kézzel gyúrom össze az egész tésztát.
Az elkészült tésztát egy tálba helyezem és fél órára a hűtőbe költöztetem, hogy aztán könnyebben lehessen formázni.
A fél óra leteltével előveszem a tésztát, és kb. 4 centi átmérőjű golyókat formálok belőle. A sütőlapon nagyobb távolságokra helyezem őket egymástól, hiszen sütés közben még fognak nőni. Jöhet egy pohár, és az alját finoman rányomom a golyókra, így lesz belőlük kekszforma.
Ha kész, jó 10-12 percre beteszem őket a 180 fokos sütőbe.
|