Csappati - Rabim
2006.12.03. 01:31
Csappati
25 dkg finomliszt az összedolgozáshoz, 3 dkg finom liszt a feldolgozáshoz, kb. 1,5 dl viz
A lisztet öntsük egy kerek, lapos , peremes fémtálcára (ha nincs, akkor alacsony széles lábos is jó. A liszt közepébe csináljunk mélyedést, és oda öntögessük nagyon apránként a vizet. Közben folyamatosan dolgozzuk fel a lisztet. A végén lágy tésztát kapunk, és a tálca is teljesen száraz lesz. Jo alaposan dolgozzuk ki, 10-15 percig folyamatosan gyurjuk. Ha kész, akkor locsoljuk meg a felületét 1 evökanál vizzel, és takarjuk le nedves ruhával. Tegyük félre egy fél orára. A felhasználás elött megint gyurjuk 10 percig. Ha ragad, az ujjunkat meglisztezhetjük. Az alapos kidolgozás rendkivül fontos. Egy tányérra készitsük oda magunknak a 3 dkg kisztet a gyurodeszka mellé. Lisztezzük be a deszkát. Csippentsünk ki annyit a tésztábol, hogy dionyi golyocskát formázhassunk. Nyujtsuk ki egyenként kb. 12-13 cm átméröjü kerek lapokká. Forrositsuk meg a serpenyöt, és kenjük ki kevés zsiradékkal, majd azonnal ruhával töröljük is ki. Igy nem ég oda. Tegyük bele a csappatit egyenként a serpenyöbe és közepes hön addig süssük, amig a felsö oldalán buborékok nem jelennek meg. Ehhez a tetejét kanállal nyomogathatjuk. Ekkor forditsuk meg, de csak addig süssük, amig az alján barna foltok nem jelennek meg. Vegyük ki és tartsuk bele a lángba a foltos oldalával lefelé. Igy a csappati fel fog puffadni. A tüz felett rácsra is tehetjük. Villanytüzhely esetén a serpenyöben nyomjuk le a tészta széleit egy összehajtott ruhával, és igy is felpuffad. Ha kész, megkenhetjük vajjal. Forron tálaljuk.
|