Tészta: 4 db tojás
8dk kr. cukor
6dkg liszt
1 ek. kakaópor
A tojássárgákat kikeverem a cukor 1/3-ad részével.
A tojásfehérjét a cukor 2/3-adával kemény habbá verem.
A tojássárgájához keverem a fehérjét és a lisztet a kakaóval.
180 fokos sütőben kb. 15 percig sütöm
A sütőből kivéve liszttel behintem a felületét és visszafordítom a forró sütőlemezre. Hagyom kihűlni.
Töltelék:
10 dkg rumos vagy konyakos meggy
Díszítés:
10 dkg étcsokoládé
1 ek. olaj
Gőz fölött felolvasztjuk a csokit az olajjal.
Párizsi krém 2 dl tejszín
20 dkg kr. cukor
25 dkg vaj
10 dkg kakaópor
A cukrot a tejszínnel nyílt lángon felforralom és kb. 7-8 percig főzöm. Beleteszem a vajat és újból felforralom, 5-6 percig főzöm. Leveszem a tűzről és az átszitált kakaóporral simára keverem.
A krémet a hűtőben teljes dermedésig hűtöm, használat előtt jól felkeverem, felhabosítom.
A piskóta alap és a krém is elkészíthető előző nap.
Összeállítás:
a kihűlt piskótát vékonyan megkenem a párizsi krémmel és egyenletesen megszórom a meggyel. Rákenem a többi krémet is. Ha lehűlt a sütemény, bevonom a csokoládéval.
Ha a máz megdermedt, szeletelhető.
Utoljára kb. 15 éve sütöttem, de ha jól emlékszem, a krém íze hasonlít a Párizsi kocka nevű kicsi csokoládé töltelékéhez, csak ebben nincs rum.
Amikor én ezt sütöttem, még csak habtejszín létezett, nem tudom, főzőtejszín jó-e ide?