Parmezános-oregános rúdak - Bezsa
2006.12.03. 01:40
Parmezános-oregános rúdak (Stahl)
Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
1 púpos teáskanál só
5 dkg frissen reszelt parmezán sajt
1, ek morzsolt oregánó
frissen őrölt bors
10 dkg hideg vaj
1 tojássárgája
4 ek. hideg víz
a tetejére:
2 ek. szezámmag
a nyújtáshoz:
kevés finomliszt
a kenéshez :1 tojásfehérje
- Előmelegítjük a sütőt 175 C fokra( gázsütőn 4 fokozat) és sütőpapirt terítünk 2 nagy tepsibe.
- 2. a lisztet, a sót, a reszelt parmezánt és a morzsolt oregánót beletesszük a késes betétű robotgépbe. Tekerünk hozzá bőven frissen őrölt borsot, majd apró darabokban hozzákozkázzuk a hideg vajat és kb. fél perc alatt homokszerű keverékké dolgozzuk össze az egészet. A lisztes-vajas-sajtos keveréket aztán átöntjük a gépből egy tálba, és hozzáadjuk a tojássárgáját meg a hideg vizet. Kezünkkel gyorsan összegyúrjuk a tésztát és cipóvá formáljuk. Ha nincs késes betétű robotgépünk, akkor egyszerűen összemorzsoljuk az egészet. Minél kevesebbet fogdossuk annál omlósabb lesz.
- A tésztát lisztezett deszkán fél cm vékonyra kinyújtjuk és éles késsel fél cm széles csíkokra vágjuk. A csíkokat áttesszük a sütőpapíros tesikre – legalább 3 tepsi kell hozzá, olyan sok lesz belőle- (ez túlzás)és finoman megkenjük kevés tojásfehérjével, amelyet előtte villával enyhén felvertünk. Ezután megszórjuk szezámmaggal és mehetnek is a sütőbe.
- A sajtos rúdak 12-14 perc múlva gyönyörű aranybarnán kerülnek elő, miután megsültek. Megvárjuk, hogy kihüljenek, aztán már csomagolhatjuk is.
Szóval így szól a recept. No ahogy én készítettem az a következő:
Oregánót nem raktam bele, mert nem szeretjük. A tésztát a fehérjével még amikor téglalap akkor kentem le és szórtam meg szezámmaggal. a borsot nem bele őröltem, hanem egy kis darabon a tészta tetejére őröltem, mert uncsim nem szereti.
A dupla adag 3 tepsire fér el. Ja és egy kicsit elsóztam, mert egy kicsit több sót tettem bele.
A végeredmény nagyon finom omlós sajtos lett belőle. Ráadásul nagyon gyorsan, ami nem hátrány.
Anyámnak és páromnak nagyon ízlik.
|