Pikáns pástétom - Masala
2007.01.18. 01:53
Pikáns pástétom karácsonyra
- 20dkg bacon szeletben
- 30dkg sertésmáj
- 70dkg darált sertéscomb
- 1 fej hagyma
- 2ger. fokhagyma
- 2 ek konyak
- 0,5 dl száraz fehérbor
- 1 tojás
- 1/2 ek paradicsompüré
- só, bors, szerecsendió
- margarin a forma kikenéséhez
A margarinnal kikent pl. őzgerincforma alját és oldalát kibéleljük a bacon szeletekkel, úgy, hogy kb. 4 cm-el túllogjon a széleknél.
A májat ledaráljuk és hozzádjuk a darálthúst, az összevágott hagymát és fokhagymát, a konyakot, a fehérbort, a parad. pürét, a tojást. Ízesítjük a fűszerekkel és belekanalazzuk a pástétomformába. A szalonna kilógó végeit visszahajtjuk és alufóliával letakarjuk.
Az edényt egy vízzel teli tepsibe tesszük úgy, hogy a formát a 2/3 részben ellepje a víz. Kb. 2órát sütjük 180-200 fokon. A sütőből kivéve, kihűtjük. Az alufólia helyett folpackkal takarjuk be és a hűtőben tesszük 24 órára.
Én úgy szoktam, hogy a sütőből kivéve az alufóliát leveszem és visszahajtogatom a húsra. Csak a húsra, a tepsire nem! Keresek a formába illő, nehezebb konzerveket és ráteszem, hogy kicsit összenyomjam a pástétomot.24 órára.
Tálaláskor kiborítom egy tálra és szeleteket vágok belőle. Salátával, savanyúsággal, pirítóssal és nálunk pikáns lekvárral nagyon finom. Lehet variálni, ahogy írtam róla.
|