Zserbó - Limara
2007.01.18. 01:54
ZSERBÓ (Príma Konyha c. újságból)
50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 tojás sárgája, 1 mk. szódabikarbóna, 4 ek. porcukor, 1 cs. vaníliáscukor, 1 dl. tejfől, 1 dkg élesztő, kb. 0,5 dl tej, 1 tk. cukor, csipet só.
A tejben a tk. cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. Amikor elválik az edény falától, a deszkán még 2-3 percig gyúrjuk, vágjuk 3 egyenlő részre, kicsit pihentessük.
Töltelék: 30 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, 2 cs. vaníliáscukor. Ezeket jól keverjük össze.
Margarinnal kenjük ki a nagy gáztepsit. Nyújtsuk ki az első cipót, tegyük a tepsibe, kenjük meg fél üveg házi baracklekvárral, szórjuk meg a fele dióval. Rá a következő lap, lekvár, dió, majd az utolsó lappal borítsuk be. A tésztát villával szurkáljuk meg, egészen a tepsi aljáig!
240 fokos sütőben 10 percig, majd 180 fokon további 15-20 percig süssük.
Ha kihült egy tábla tortabevonót gőz fölött, vagy mikróban olvasszunk meg, tegyünk hozzá jó fél deci olajat, majd öntsük a tésztára, és a tepsit mozgatva terítsük szét rajta.
Évekkel ezelőtt találtam ezt a receptet az újságban, ha jól emlékszem egy debreceni olvasó küldte be. Nagyon finom, elronthatatlan, a tésztával az a pici szódabikarbóna csodákat tesz.
Nekem villany sütőm van, kicsit kevesebb hőfokon sütöm. Jó étvágyat hozzá!
|