Képviselőfánk (sós és édes) - Bezsa
2007.01.18. 01:55
Képviselőfánk/ Horváth Ilona
Hozzávalók:
2 dl víz
10 dkg zsír
5 tojás
20 dkg liszt
Egy nagyobb fazékba felforralunk 2 dl vizet és adunk hozzá 10 dkg zsírt.
Ha a zsír elolvadt, egyszerre beleöntünk 20 dkg lisztet és fakanállal addig kavarjuk, amíg összeáll.
A tűzről levéve, még forrón adunk hozzá egyenként 5 egész tojást. Mindegyik tojással külön-külön jól elkeverjük.
Egy zsírozott sütőlapra 6 cm távolságban dió nagyságú halmokat rakjunk. A tésztát egy óráig pihentessük. ( ha kisebbeket szeretnél, mint amit a cukiba lehet kapni akkor felezd ezt a nagyságot és a távolságot)
Nagyon fontos a helyes sütés. Egyenletes jó meleg sütőbe tegyük és 15 percig ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a tészta összeesik. 15-20 perc után csendesebb tűznél ropogósra sütjük.
Ha nem sül elég ropogósra a tészta összeesik, Sütés után a fánk tetejét levágjuk, a hártyaszerű tésztát kiszedjük és ízlésed szerinti krémmel (lehet sajtkrém is) megtöltjük
Ehhez a tésztához töltelék:
Sárga krém :Andi1976
2 zacskó vaníliás pudingport kevés vízzel kikeverni. 8 dl vizet 8 evőkanál cukorral felforralni és hozzáadni a kikevert pudingporhoz. Tűzön jól besűríteni, hogy ne legyen folyékony.
6 tojás fehérjét 10 dkg cukorral keményre verni és hozzáadni habverővel a forró pudinghoz
(szerintem a tojássárgáját is bele lehet főzni, ha csak nincs felesleges lefagyasztott fehérjéd / Vali)
Sajtkrém : Andi1976
30 dkg reszelt sajtot, 4 tojássárgájával , 5 dkg liszttel, 1 dl tejjel sűrűre kell főzni és kihűteni. Ha teljesen kihűlt akkor egy 10 dkg margarinnal habosra kikeverni és ízlés szerint sóval ízesíteni.
|