Vadnyúl csokoládémártásban - Bezsa
2007.01.18. 02:06
Vadnyúl csokoládémártásban
Hozzávalók: egy kb. 1,5 kg-os vadnyúl 6 evőkanálnyi olaj 10 dkg vöröshagyma 5 dkg sárgarépa 5 dkg zeller 2 vörös csili 2 fokhagymagerezd 5 borókabogyó 1 ág rozmaring 2 ág kakukkfű 2 babérlevél 10 egész bors 3 szegfűszeg negyed rúd fahéj 5 dl vörösbor (burgundi) 2,5 dl vadaslevesalap 5 dkg csokoládébevonó só frissen őrölt bors 5 nagy mogyoróhagyma 20 dkg gesztenye (1 teáskanálnyi kakukkfűlevél)
A vöröshagymát, a sárgarépát és a zellert felkockázzuk, a fokhagymát meghámozzuk, a csiliket félbevágjuk és kimagozzuk, a borókabogyókat szétnyomkodjuk. A zöldség-fűszer keverékhez hozzáadjuk még a rozmaringot, kakukkfüvet, babért, szemes borsot, szegfűszeget, fahéjat, s az egészet félre tesszük. A nyúl húsát leválasztjuk a csontról, megtisztítjuk a bőrmaradványoktól és az inaktól, majd 2,5 cm-es kis darabokra vágjuk. A csontokat és a belsőségeket kis darabokra vágjuk, s ezeket jól átsütjük az olaj felforrósított kétharmadán. Hozzáadjuk a zöldség-fűszer keveréket, s egyenletesen megpirítjuk. Felöntjük a vörösbor felével és 200 Celsius fokra előmelegített sütőben 20 percen át lefedve pároljuk. Közben apránként hozzáadjuk a maradék vörösbort és a levesalapot, majd az egészet újabb másfél órán át pároljuk. Akkor az edény tartalmát leszűrjük, a levet egy fazékban felfogjuk. Ezt a mártást - lassú forralással - szükség szerint még sűrítjük, majd megolvasztjuk benne a lereszelt csokoládét, jól átkeverjük és sózzuk, borsozzuk, ha kell. A gesztenyék héját közben kis, éles késsel keresztben bevágjuk, de csak annyira, hogy a belsejét ne sértsük meg. Tepsire tesszük, és 220 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, majd a még forró gesztenyékről (így könnyebb!) leválasztjuk a héjat. A maradék olajat serpenyőben felforrósítjuk, és minden oldaláról jól megsütjük benne a sóval és borssal fűszerezett nyúlhúst. A mogyoróhagymákat meghámozzuk, negyedekre vágjuk és gyorsan átsütjük a hús mellett. A hagymás húst a gesztenyével együtt a mártáshoz adjuk. 10-15 percig még pároljuk, azután kakukkfűvel megszórva tálaljuk.
Ezt a receptet az Aréna 2000 Kiadónak köszönhetjük. Eredetileg a Nagy csokoládé könyvben jelent meg, ahol köretként kis zsemlegombócokat ajánlanak hozzá.
|