Hólyagos kenyér - Bundik
2007.01.18. 02:20
Hólyagos kenyér (3 literes edényhez) 50 dkg BL 80 (vagy 40dkg BL80+10dkg tönköly fehér) 2,5 dl-3 dl víz 0,5 dl olivaolaj (elhagyható) 1 kk cukor 2 kk só 1 ek kovász (elhagyható) 1 ek burg.pehely (elhagyható) 1 kk sikér (elhagyható) csipet aszkorbinsav 2,5 dkg élesztő (kenyérsütőgépben elég 1/4, 1/3 friss élesztő)
Az élesztőt megfuttatom a langyos, cukros vízben, a kovászt is belerakom. A lisztet mindig szitáld át, attól "levegősebb" lesz a kenyér. Miután felfutott az élesztő, mindent beleraktam a kenyérsütőgépbe. Kb 20-30 percig dagasztottam. A lényeg, hogy a dagasztás végére ne maradjon semmi liszt az edény szélén! Ha a dagasztás felénél is még lisztes, akkor apránként, evőkanalanként lehet még adagolni hozzá a vizet. Ezután kivettem a gépből, kelesztőtálban még egy kicsit megdolgoztam. Kelt jó 1 órát. Óvatosan visszadagasztgattam, nem kell teljesen visszadagasztani, csak annyira, hogy szép sima, kenyér formájú legyen. Ezután tedd sütőpapírral bélelt jénaiba, vagy más fedeles sütőedénybe, vágd be, és letakarva keleszd még jó 1-1,5 órát. Előmelegített sütőben, én 200 fokon, légkeveréssel sütöttem addig, amíg el nem kezdett rózsaszínesedni a héja. (Próbáltam már 180-on is, de akkor nem lett igazán jó. 220-ig nyugodtan felmehetsz) Ekkor kivettem az edényből, és most már alsó-felső sütésen 200 fokon, rácson sütöttem tovább,Ilyenkor ha gondolod, megspriccelheted vízzel, attól hamarabb pirul meg. Nem kell csak egyszer!. Addig süsd, míg szép barna nem lesz. Ha kong a kenyér alja, akkor jó. Rögtön kivettem, és valamilyen rácson kell hagyni kihűlni.
Szerintem olaj és kovász nélkül is jó lehet,tartottam tőle, hogy olajjal is cserepes lesz-e. Szerencsére az lett. A kovászt csak az íze miatt tettem bele, nem volt aktív. A tészta eszméletlenül hólyagos lett. Ezért nem sokat dagasztgattam, formáztam, nehogy kijöjjenek a levegőbuborékok belőle. Csak úgy puffogott közben! A kenyér minőségében nagyon sokat számít, hogy jól kidolgozott legyen!
Ilyen volt a sima hólyagos amikor kivettem formázás után a kelesztőből, és éppenhogy csak beraktam és bevágtam
Az utolsó két kép:
40dkg BL80, 10dkg fehér tönköly, 10dkg fehér rozsliszt, magok
|