Habtekercs - Bezsa
2007.01.18. 02:25
Habtekercs /Horvát Ilona
Hozzávalók: 8-10 darabhoz
10 dkg vaj vagy margarin
10 dkg liszt
Töltelék:
2 dl tejszínből felvert hab
5 dkg cukor
A vajas tésztát 2 mm vékonyságura kinyújtjuk úgy, hogy a tészta egyik oldala 60 cm széles legyen. Most 2 cm széles és 60 cm hosszú csíkokra vágjuk, és 40-50 mm átmérőjű csövekre felcsavarjuk úgy, hogy a csíkok ½ cm szélesen fedjék egymást. Úgy helyezzük a sütőlemezre, hogy a végek alulra kerüljenek. Egész tojással megkenjük, és forró sütőben sütjük.
Tejszínhabbal vagy tojáshabbal töltjük.
Forrázott tojáshab tölteléknek
Egy tojásfehérjéhez 6-8 dkg cukrot veszünk, vaníliával ízesítjük. A cukorból szirupot főzünk egészen addig, amíg egy villával vagy drótkarikát belemártva, azon keresztül gömböt lehet fújni. (Ez a próbája a sűrű cukorszirupnak.) Közben a tojásfehérjét keményre felverjük, és amikor a szirup kész, forrón, vékonysugárban, folytonosan keverve a felvert habhoz csurgatjuk. Pár percig verjük, amíg olyan kemény lesz, hogy a habverőn megáll a hab.
Gyorsan készíthető leveles vajas tészta
Hozzávalók:
28 dkg liszt
22 dkg. Ráma margarin,
2 dl. Tejföl,
½ citrom leve vagy egy evőkanál enyhe ecet,
egy csipet só.
A hozzávalókat széles pengéjű késsel összedolgozzuk, és frizsiderben egy éjjelen keresztül pihentetjük. Minél kevesebbet érünk hozzá a meleg kezünkkel, annál levelesebb lesz a tésztánk. Bármelyik leveles vajastésztából készült süteményt készíthetjük belőle.
|